Odabrani spomenici srpskog prava : od XII do kraja XV veka - Aleksandar V. Solovjev 1926

Odabrani spomenici srpskog prava : od XII do kraja XV veka - Aleksandar V. Solovjev 1926
Artikal: 14965 : Tezina: 0.44 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Geca Kon
Opis: 1. izdanje, Beograd 1926, tvrdi orig. povez, stanje: odlično, str. III+234+XIX, cirilica

3 539 RSD

Dodaj na listu

Iz Predgovora: Pri proučavanju istorije prava na fakultetu oseća se naročita potreba da učenici sami čitaju stare spomenike i time uđu u poznavanje odnosa prošlog doba.
...izradili smo jednu zbirku starih pravnih spomenika, polazeći od ovih načela:
1. Naša zbirka ne teži da obuhavti sve poznate povelje, nego pruža čitaocu samo jedan izbor tipičnih akata.
2. U tom izboru obratili smo naročitu pažnju, da unesemo u zbirku osim spomenika javnog prava (vladalačkih povelja i međunarodnih ugovora) i spomenike sudskog prava (protokole parnica, tužbe i presude) i privatnog prava (tapije, testamente, pogodbe, zapise i dr.). Ta akta daju nam ponekad bolju sliku stvarnih pravnih odnosa, nego zakodavstvo, koje može u pojedinim slučajevima biti samo od deklarativnog značaja. Srpski su arhivi vrlo siromašni u spomenicima tih vrsta, i tim su dragocenija ona akta koja se ipak sačuvahu.
3. U štampanju akata težili smo da ih ne skraćujemo. I protokol i eshatokol pojedinih povelja mogu imati važnost za pravne i diplomatkse studije. Naravno morali smo skratiti akta velikog obima.
4. Nismo delili akta ni po pravoj sadržini, ni po destinatarima, nego smo ih štampali hronološkim redom, da se bolje vidi postanak i razvitak pojedinih pravnih ustanova.