Dva dana po Gruzi - Grigorije Bozovic 1933

Dva dana po Gruzi - Grigorije Bozovic 1933
Artikal: 15369 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1933, meki orig. povez, stanje odlicno (pecati), str. 23, fotografije, cirilica, vrlo retka

2 359 RSD

Dodaj na listu

Primerak iz sa pecatima privatne biblioteke sestara Ljubice i Danice Jankovic.

O Grigoriju Bozovicu, Vladimir Dvornikovic, pisao je sledece: Putopisi, reportaze i pripovetke Grigorija Bozovica - jednog od poslednjih nasih pisaca koji osecaju duhovni tip i svu specificnost naseg epskog, patrijarhalnog coveka u juznim i centralnim pokrajinama - dragoceni su prilozi i za karakterologiju i diferencijalnu dijagnostiku nasih patrijarhalnih pokrajina, iako se u njima ne istice naucna pretenzija. Mnogi njegovi podaci, opisi, tipovi, pretstavljaju mozda poslednje ostatke naseg starog patrijarhalnog sveta koji je danas u naglom odumiranju, i zato je rad ovog naseg beletristickog etnologa i folkloriste u mnogome pogledu od velike vrednosti.

Izdvajamo zbirke: Uzgredni zapisi, Beograd 1926, Cudesni kutovi, Beograd 1930, Roblje zarobljeno, Beograd 1930, Dva dana po Gruzi, Beograd, 1933, Teska iskusenja, Beograd 1935, Urezane istine, Beograd 1930.

Protivnik komunista, Grigorije Bozovic streljan je oktobra 1944. u Jajincima kod Beograda, sa jos stotinak politicki nepodobnih umetnika i intelektualaca.