Revizor - Nikola Gogolj, preveo Pera Todorović, pogovor Lazar Paču (1880)

Revizor - Nikola Gogolj, preveo Pera Todorović, pogovor Lazar Paču (1880)
Artikal: 15844 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. srpsko izdanje, Novi Sad 1880, tvrdi povez, stanje vrlo dobro 4+, 15cm, str. 148, ćirilica, vrlo retka

0 RSD

Dodaj na listu

Revizor (rus. Ревизор) je dramsko delo ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, po vrsti komedija karaktera. Prvo izdanje objavljeno je 1836, a drugo, prepravljeno izdanje 1842. godine. Gogolj je ovu komediju napisao inspirisan anegdotom koju mu je prepričao prijatelj Aleksandar Sergejevič Puškin.

Revizor je dvadeset godina kasnije poslužio kao inspiracija srpskom piscu Branislavu Nušiću za komediju Sumnjivo lice. Jedno od najvećih dela svetskog realizma, Revizor ismeva društveno stanje i ljudske naravi. Tema je uzeta iz društvene stvarnosti Ruske Imperije u prvoj polovini 19. veka.

O samom delu, Gogolj je rekao:
„ U Revizoru ja sam odlučio da na jednom mestu skupim sve ono što je u Rusiji ružno, a što sam ja tada znao, sve nepravde koje se čine na onim mestima i onim slučajevima gde se pravednost traži od čoveka više od svega, i hteo sam da sve ismejem u jedan mah.
Prvo izdanje na srpskom jeziku objvaljeno je 1880. godine u prevodu Pere Todorovića i sa pogovorom Laze Pačua "Prikaz Revizora u "Straži".
Pera Todorović (1852-1907) je bio srpski novinar i pisac, jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke. Lazar Paču (1855-1915) je bio srpski lekar, političar, ministar finansija.