Psaltir s posledovanjem i časlovcem - Bartol Đinami, Venecija 1638

Psaltir s posledovanjem i časlovcem - Bartol Đinami, Venecija 1638
Artikal: 23884 : Tezina: 0.7 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Srpska knjiga XVII veka (vidi slike i detalj. opis). Venecija 1638, tvrdi kožni povez, stanje: vrlo dobro 4+, 275 listova, ilustracije, vinjete, crkvenoslovenski

0 RSD

Dodaj na listu

"Psaltir s posledovanjem" mletačkog štampara Bartola Đinamija (tj. Marka, njegovog sina) je, koliko je poznato, poslednja srpska venecijanska štampana knjiga. Period srpskih knjiga štampanih u Veneciji koji je započeo sa Božidarom Vukovićem 1519. godine završava se sa ovom knjigom. Osim što je poslednja štampana knjiga starih srpskih štamparija, Psaltir iz 1638. je i jedina srpska knjiga štampana u 17. veku. Koliko je do sada poznato, nakon Psaltira,  sledećih šest-sedam decenija više nije odštamana nijedna srpska knjiga.

Psaltir iz 1638, kao poslednja knjiga nekadašnje Vukovićeve štamparije donosi dve izuzetno značajne novine po kojima se razlikuje od svih prethodnih srpskih štampanih knjiga: U srpskoj štampanoj knjizi prvi put se koristi naslovna strana i prvi put se upotrebljava  numeracija arapskim brojevima.

Knjiga sadrži 275 listova, od čega 273 originalna. Poslednja dva lista su rekonstruisana (poslednje dve slike u galeriji) prema jednom drugom primerku Psaltira (1638). Psaltir sadrži i ilustraciju cara Davida, kao i ilustraciju, tj. zaštitni znak ili "beleg" Đinamijeve štamparije (poslednja slika u galeriji). Na manjem broju listova izvršene su reparacije. Otisak slova je jasan i dubok, kao što se može i videti na slikama. Povez knjige je u punoj koži i predstavlja rekonstrukciju prema primerku iz jedne naše biblioteke, uključujući i ukrase.

OVA KNJIGA JE U PONUDI SAMO ZA KUPCE IZ SRBIJE. NISU OMOGUĆENE PORUDŽBINE IZ INOSTRANSTVA.