Spoljna politika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u god. 1922-1924 - Dr. Momčilo Ninčić ministar inostranih dela

Spoljna politika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u god. 1922-1924 - Dr. Momčilo Ninčić ministar inostranih dela
Artikal: 24378 : Tezina: 0.22 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Geca Kon
Opis: Beograd 1924, meki povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 146, ćirilica, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

Momčilo A. Ninčić (Jagodina, 29. maj/10. jun 1876 — Lozana, 23. decembar 1949) je bio profesor ekonomije, političar, predsednik Društva naroda 1926-27 i prvi ministar finansija Kraljevine SHS u koncentracionoj vladi Stojana Protića.

Studirao je pravo i doktorirao na Sorboni. Univerzitetski profesor i više puta ministar u Kraljevini Jugoslaviji. Prilikom proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. bio je jedan od šest članova odbora, kao predstavnik Vlade Kraljevine Srbije, koji je trebalo da utvrdi način kako da se ujedinjenje proglasi. Tokom Drugog svetskog rata, bio je član jugoslovenske izbegličke vlade kao ministar spoljnih poslova. Za vreme rata je podržavao pokret Dragoljuba Mihailovića. Posle rata je na Beogradskom procesu je u odsudsvu osuđen na 8 godina robije. Ninčić je umro u egzilu u Švajcarskoj 1949.

Izdavajamo iz sadržaja:
Mala Antanta i Poljska - Odnosi sa Italijom - Lozanska konferencija - Odnosi sa Grčkom, solunska zona, manjine - Albanija - Poseta austrijskog kancelara - Mađarska - Zahvalnost Francuskoj - Bugarska - Nemačka i naši saveznici - Balkansko poluostrvo - Društvo naroda - Reparacija od Nemačke - Mađarski zajam - Utvrđivanje granica ... ...