Pravila i pravilnik Društva za uređenje i ulepšavanje "Bulbuldera - Slavujskog potoka" i njegove okoline (1934)

Pravila i pravilnik Društva za uređenje i ulepšavanje "Bulbuldera - Slavujskog potoka" i njegove okoline (1934)
Oblast: Istorija
Artikal: 24504 : Tezina: 0.03 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Beograd 1934, meki povez, manji format, stanje odlično, str. 32, ekstremno retka brošura, nema primeraka u bibliotekama, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

Društvo za uređenje Bulbuldera osnovano je 1906. godine i o njemu nema mnogo podataka. Verovatno je imalo isti cilj kao npr. Društvo za ulepšavanje Vračara, udruženje građana Vračara koje je nastalo 1884. godine iz potrebe za boljim i kvalitetnijim životom.

Bulbulder (često pogrešno Bulbuder) je naselje na Zvezdari, jednoj od opština Beograda. Bulbulder se nalazi u zapadnom delu beogradske opštine Zvezdara, nekih 2,5 km istočno od centra Beograda, Terazija. Prostire se između ulica Dimitrija Tucovića, prema jugu i ulice Svetog Nikole ka severu. Graniči se sa naseljima Đeram na jugu, Slavujevim vencem na zapadu, Novim grobljem na severozapadu, Zvezdarom II na severu i samom Zvezdarom na istoku.

Ime Bulbulder dolazi od turske reči bulbul (tur. bülbül) - slavuj i dere (tur. dere) - dolina, što bi značilo Slavujeva dolina. Indikativno je i da se susedna naselja takođe zovu po slavujima, Slavujev venac i Slavujev potok. Nekada je ulicom Dimitrija Tucovića i Cvijićevom (i dalje prema Dunavu) tekao Slavujev potok koji je urbanizacijom uveden u podzemnu kišnu kanalizaciju.