Avec les Serbes en Serbie et en Albanie 1914-1916. Journal de Guerre d'un Chirurgien le Dr Arius van Tienhoven (avec 84 photographies)

Avec les Serbes en Serbie et en Albanie 1914-1916. Journal de Guerre d'un Chirurgien le Dr Arius van Tienhoven (avec 84 photographies)
Artikal: 24594 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: H. Richard
Opis: Paris b.g (1918), meki orig. povez, stanje: vrlo dobro 4+, str. 163, 84 fotografije i 1 karta u tekstu, francuski, vrlo retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Arijus van Tinhoven (Gorinhem, 3. maj 1886 — 8. septembar 1965) je bio holandski lekar koji je postao poznat zahvaljujući radu kao ratni hirurg u Srbiji tokom Balkanskih ratova, a takođe i kao šef hirurškog odeljenja Vojne bolnice u Valjevu tokom Prvog svetskog rata. Kao član istražne komisije učestvovao je u istrazi ratnih zločina austrougarske vojske u Srbiji.

Van Tinhoven je vodio ratne dnevnike i čuvao 'gomilu krajnje izvanrednih fotografija, koje je posvuda sam uslikavao, sa raznoraznim prikupljenim zanimljivostima'. Vođenje dnevnika su po svoj prilici naručila roterdamske dnevne novine Nieuwe Rotterdamsche Courant . Ovaj list je nakon njegovog povratka 1915. godine, ponešto od toga izdao u formi feljtona pod naslovom: Iz dnevnika jednog ratnog hirurga. (Dr. Van Tinhoven u Srbiji). Takođe je pisao i izveštaje u novinskim člancima o svojim iskustvima, kao i knjigu Strahote rata u Srbiji: dnevnik ratnog hirurga Dr. A. Van Tinhovena (De gruwelen van den oorlog in Servië: het dagboek van de oorlogs-chirurg Dr. A. van Tienhoven), koju je napisao 1915. godine u saradnji sa poznatim piscem M.J. Bruseom (M.J. Brusse). Snaga knjige je ležala i u upotrebi fotografije. Svojeručne fotografije, poštovani „neutralni čitaoče, uslikane od strane vašeg pouzdanog i sabranog lekara, fotografije kukavički ubijenih staraca i raskomadanih žena i devojaka. Možeš da ih vidiš!

U prvim mesecima 1916. godine Van Tinhoven je određeno vreme proveo u Albaniji, odakle je izveštavao za novine ''Algemeen Handelsblad''. U Draču i njegovoj okolini je bilo ulogoreno 130.000 Srba, gotovo bez odeće, hrane i medicinske pomoći: tamošnje prilike se, prema njegovom mišljenju, nisu mogle opisati.

U Beogradu je 2006. osnovan Centar za naučnu i kulturnu saradnju Srbije i zemalja nizozemskog govornog područja (www.ariusbeograd.com) koje je ponelo ime ARIUS u znak zahvalnosti za Van Tinhovenovu požrtvovanost i hrabrost.