Gradski nomad. Beogradski zapisi fotoreportera Aleksandra Ace Simića - Darko Ćirić

Gradski nomad. Beogradski zapisi fotoreportera Aleksandra Ace Simića - Darko Ćirić
Artikal: 25093 : Tezina: 1.05 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Beograd 2011, meki povez, fotografije, stanje odlicno, str. 331, ćirilica

0 RSD

Dodaj na listu

Gradski nomad. Beogradski zapisi fotoreportera Aleksandra Ace Simića. Aleksandar Aca Simić, dugogodišnji novinar "Politike"", prvi je autentičan srpski fotoreporter koji je profesionalno bavljenje fotožurnalizmom doveo u potpuni sklad sa najvišim estetskim standardima fotografske umetnosti. Simićeve fotografije faktografski i ekspresivno dokumentuju i rekonstruišu prošlost Beograda iz vremena od dvadesetih do šezdesetih godina 20. veka. Beograd se na Simićevim fotografijama, u glavnoj ulozi ili kao pozadina, nameće svojim vedutama i prepoznatljivom atmosferom.

Ovom postavkom prikazan je svojevrsni portret Beograda kao arhitektonske i urbane celine koja u određenim ritmovima trpi promene, u vremenu koje je Simiću dato da bude njegov hroničar. Na fotografijama Ace Simića, pomnog istraživača i beležnika gradskih prizora, ima i pritajenog humora, ali je dominantno prisutna i nesumnjiva dokumentarnost.
U katalogu je publikovano oko 400 fotografija Ace Simića iz zbirki Muzeja grada Beograda. U veoma zanimljivom kataloškom delu, autor Darko Ćirić, pored opisa i datovanja svake fotografije, dodaje istorijske podatke i priče vezane za predstavljena dešavanja, ličnosti, scene ili građevine.