Almanah "Neven-sloge" : Družina mladeži srbske (1849)

Almanah "Neven-sloge" : Družina mladeži srbske (1849)
Artikal: 25317 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Autor: Grupa autora
Opis: 1. izdanje, Beograd 1849, tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 181+7+prenumeranti, ćirilica, veoma retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Družina mladeži srpske (1847-1851) bila je udruženje srpske omladine koje je je izdalo almanah „Neven-sloge“, u Beogradu 1849. godine (štampa: Zemun : Brzotiskom Medakovića). Težili su oslobođenju od spoljnjih neprijatelja i dosezanju unutrašnje slobode, kao i objavljivanju intelektualnih pisanija. Prema dostupnim podacima "Neven-sloge" iz 1849.  je njihova jedina publikacija.

Družina Mladeži Srpske prvo je udruženje na beogradskom Liceju. Osnovali su ga, po ugledu na slična srpska studenska udruženja u Habzburškoj Monarhiji i Nemačkoj, profesor Sergije Nikolić i licejci: Petar Protić Sokoljanin, Jevrem Grujić, Milovan Janković i drugovi, nekadašnji članovi gimnazijske družine Dušanov polk. Pošto je dobila odobrenje za rad od rektora Liceja i od Popečeteljstva prosveštenija, DMS održala je osnivačku skupštinu na Vidovdan, 15. juna (po julijanskom kaendaru) 1847. godine. Jedan od članova bio je i mladi Jovan Ristić.

Prema družinskim pravilima redovni članovi DMS bili su licejci, a počasni - mlađi srpski književnici i intelektualci. Ubrzo po osnivanju, DMS već u jesen 1847. godine uspostavila je veze sa srpskim studenskim udruženjima u Habsbupškoj Monarhiji. Krajem iste godine Svetozar Miletić je došao u zvaničnu posetu DMS, kao predstavnik srpske studentske omladine iz Požuna (Bratislave). Početak rada DMS pada u vreme kada je ustavobraniteljski režim prilično učvršćen. Smatra se da je potomak DMS u književnosti, Književna omladina Srbije iz Beograda osnovana 1871. godine, na Skupštinskom zasedanju koje je brojilo 250 učesnika, od kojih su većina bili intelektualci, književnici i pripadnici elitnih krugova.

Družini je 1851. godine zabranjen rad zbog kritike upućene Ustavobraniteljima.
Narod naš danas niti je spoljašnje niti unutrašnje slobodan. Nije spoljašnje zašto Turčinu arač plaća... Nije unutrašnje, zašto nema... ne zna - i za kakva prava svoja. - On je golo sredstvo, koje sad jedan sad drugi za celi svoje upotrebljava... Neobavešćen dovoljno povodi se siroma za onim, koji ga kud povuče a sve sa lažnim obećanjima - posle prikloni opet glavu pod jaram samovoljstva - ovo uznosi - mackama se smeje - apsanama sveti - robiji služi - točkovima klanja - izvršuje što mu se naloži, dokle ga drugi ne smete da njegovu vrši. Sotim troši sile svoje, upropašćuje sebe, da nenasitost - zadovolji. - Svoje volje nema narod naš, ali ne što on za to ne bi baš nimalo sposoban bio. - Dakle nije u blagostanju, no šta više u zlostanju. I po tome država naša (bolje vođe njene) nije zadatak svoj ispunila.

Jevrem Grujić, "Neven-sloga" 1849
Ovaj primerak je sa naslovnom stranom na kojoj je navedno mesto i godina izdanja i sa spiskom prenumeranata na kraju knjige. Primerci u našim bibliotekama postoje u 2 verzije koje se razlikuju od ovog primerka:
  1. Verzija bez spiska prenumeranata i bez odštampane godine izdanja.
  2. Verzija sa spiskom prenumeranata ali bez odštamane godine izdanja