Bulletin Yougoslave - No 30, mart 1918 Comité Yougoslave

Bulletin Yougoslave - No 30, mart 1918 Comité Yougoslave
Artikal: 25425 : Tezina: 0.05 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Pariz 1918, ratno izdanje, meki orig. povez, stanje skoro odlicno, str. 40, francuski, veoma redak, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

Bulletin Yougoslave - No 30, mart 1918. publie par le Comite Yougoslave. president: Dr. Ante Trumbić. Izlazio 1915-1918.

Comité Yougoslave : Jugoslovenski odbor je bio političko interesno telo, formirano od strane južnoslovenskih političara iz Austrougarske. Cilj ovog tela je bilo ujedinjavanja svih južnoslovenskih naroda u jednu, nezavisnu državu.

Na vest o kombinaciji da se Kraljevina Dalmacija ustupi Italiji, predsednik Vlade Nikola Pašić je početkom oktobra 1914, došao na ideju da se formira „odbor jugoslovenski u Londonu“, u kome bi bili zastupljeni predstavnici Dalmacije, Bosne-Hercegovine, Hrvatske, Slavonije, Slovenija, Banata sa Bačkom, Baranjom i Sremom. Jugoslovenski odbor imao je da brani jugoslovenske interese i obaveštava javno mnjenje u Engleskoj i Evropi, krajem septembra 1914, Srbijin otpravnik poslova u Rimu, Ljubomir Mihailović, već je bio okupio oko sebe trojicu viđenijih Hrvata emigranta iz Austrougarske — vajara Ivana Meštrovića, Anta Trumbića i Frana Supila.

Pašić je krajem oktobra 1914, dvojici srpskih prvaka iz Bosne i Hercegovine, Nikoli Stojanoviću i Dušanu Vasiljeviću, dao instrukcije za rad odbora. Jugoslovenski odbor osnovan je ne sa ciljem da bude partner Srbije u misiji ujedinjenja, nego propagandni odbor pri srpskoj Vladi. Njegovim članovima Pašić je poručio: „Idite u Evropu i vičite: Hoćemo ujedinjenje sa Srbijim“. Propagandno utirući put za stvaranje jugoslovenske države, Odbor je trebalo da javno istupi kao potpuno nezavisno telo, a tajno da sarađuje sa Vladom Kraljevine Srbije preko njenih diplomatskih predstavništava.

Sa osnivanjem Jugoslovenskog odbora se oklevalo. Ante Trumbić je čekao da vidi da li će Srbija preživeti Poćorekovu kaznenu ekspediciju. Trumbić je tražio dodatna uveravanja da Srbija neće, sa osloncem na Rusiju, sa jugoslovenskog preći na put velike Srbije. Ante Trumbić je sa osnivanjem jugoslovenskog odbora oklevao i zbog toga što je čekao da se Italija opredeli. Čim je saznao da se Italija opredeljuje za Antantu, uz obećanje dobitika Dalmacije, odjednom su otpali razlozi za odlaganje.

Jugoslovenski odbor je formiran 30. aprila 1915. u Parizu. Uz izbor Anta Trumbića za predsednika. Odbor je potpisao Krfsku deklaraciju sa Kraljevinom Srbijom 1917. godine.