Milutin Milanković : Kanon der erdbestrahlung und seine anwendung auf das eiszeitenproblem (1941)

Milutin Milanković : Kanon der erdbestrahlung und seine anwendung auf das eiszeitenproblem (1941)
Artikal: 26060 : Tezina: 3.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1941, meki orig. povez (samo prednji), format 32x24, stanje vrlo dobro 4+, str. 633, jezik: nemački, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba / Kanon der erdbestrahlung und seine anwendung auf das eiszeitenproblem, prvo izdanje životnog dela Milutina Milankovića.

Da bi objedinio naučna dela o teoriji Sunčevog zračenja koja su se nalazila u brojnim knjigama i sveskama, Milanković počinje rad na svom životnom delu 1939. godine. Ova obimna knjiga je objavljena pod nazivom Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba i pokriva skoro tri decenije istraživanja — uključujući veliki broj formula, proračuna i šema — te takođe sumira univerzalne zakone pomoću kojih je moguće objasniti ciklične klimatske promene za koje će kasnije postati eponim. Milanković je proveo dve godine uređujući i pišući Kanon. Tekst je predat na štampanje 2. aprila 1941. godine — četiri dana pre invazije Nacističke Nemačke i njenih saveznika na Kraljevinu Jugoslaviju. Tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, štamparija u kojoj se rad počeo štampati je uništena; međutim, veći deo tabaka je ostao neoštećen u magacinu. Nakon uspešne okupacije Srbije, 15. maja 1941. godine, dvojica nemačkih oficira i geologa koji su na proputovanju za Bliski istok stigli u Beograd, svratili su u kuću kod Milankovića prenevši mu pozdrave od profesora Volfanga Sorgela iz Frajburga. Milanković im je predao tek odštampan Kanon da bi ga se odnelo Sorgelu i na taj način sačuvalo.

Kanon je objavila Srpska kraljevska akademija na 626 strana i na nemačkom jeziku kao Kanon der Erdbestrahlung und seine Anwendung auf das Eiszeitenproblem. Naslovi šest poglavlja knjige glase:

  1. Kretanje planeta oko Sunca i njihov međusoban poremećaj
  2. Obrtanje Zemlje
  3. Sekularno pomeranje obrtnih polova Zemlje
  4. Osunačavanje Zemlje i njegove sekularne promene
  5. Veza između osunčavanja i temperature Zemlje i temperature njene atmosfere. Matematička teorija klime
  6. Ledeno doba, njegov mehanizam, struktura i hronologija
Milutin Milanković (Dalj, 28. maj 1879. — Beograd, 12. decembar 1958) bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka i popularizator nauke. Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa nauci. Prvi doprinos je „Kanon osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema. Drugi doprinos je teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce; danas poznato kao Milankovićevi ciklusi.