Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
NALOG LISTA ŽELJA KORPA INFO
Prijavi se | Registracija | Otkup knjiga | Gde se nalazimo | Želite da vidite knjige pre kupovine?
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Stare geografske karte
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija & Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Privreda, Ekonomija, Biznis
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari
Vidi sve oblasti
Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Od 1946 do 1960
Od 1961 do 1970
BIGZ
NOLIT
Prosveta
SKZ
Vidi sve ...
Slavonien und zum Theil Croatien I-II von Johann von Csaplovics (1819)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci : Izdanja na stranim jezicima
Artikal broj: 26269 Zalihe: NEMA U ZALIHAMA Opis: Knj. 1-2 (komplet), 1, izdanje, Pesth 1819, knj. 1 tvrdi orig. kožni povez, knj. 2 tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. XXXII+237+387, nemački, vidi opis i slike za sadržaj
Izdavač: Hartleben
Autor: Johann Csaplovics
Težina: 0.7 kg
Dostava knjiga u celom svetu »
Pouzeće, Platne kartice, PayPal... »


€0.00 | 0 RSD
url
Knjigu trenutno nemamo u zalihama

Slavonien und zum Theil Croatien; ein Beitrag zur Völker- und Länderkunde. Theils aus eigener Ansicht und Erfahrung (1809-1812), theils auch aus späteren zuverlässigen Mittheilungen der Insassen. Kapitalno delo koje je tokom celog 19. veka evropskim istoričarima, etnolozima i filolozima služilo kao priručnik za poznavanje Slavonije.
Johann von Csaplovics / Jovan Čaplović / Janoš Csaplovics,  1780 Pribelce - 1847 Beč) je bio slovačko-mađarski pravnik, topograf, etnograf i pisac.
Prva knjiga Slawonien und zum Theil Croatien, osim uvodnih napomena i sećanja na put do Pakraca, sastoji se od tri različita dela. U prvom je autor dao pregled glavnih prirodnih, geografskih i istorijskih karakteristika Slavonije, a u drugoj pregled gradova, značajnijih sela  Slavonije. Treći deo je posvećen narodima Slavonije. Autor je opširno opisao njegove fizičke  osobine, običaje, način života i stanovanja, jezik i pismo (Croatische i Slavonische (serbische).
 Nekoliko godina nakon boravka u Slavoniji Čaplovič je ljude koje je tamo upoznao spominjao srdačno, s poštovanjem i divljenjem. O episkopu Putniku, svom nekadašnjem poslodavcu, o grofici Janković i drugim svojim poznanicima Čaplovič je i nakon pet godina pisao s oduševljenim pohvalama. Korespondenciju je održavao sa mitropolitom Stratimirovićem, episkopom Kraljevićem. Stratimirovića je molio da se kod srpskih rodoljuba zauzme za Vukov rječnik. Mitropolit Stratimirović se u ono vreme veoma pozitivno izarazio o Čaplovićevom delu. Najveći protivnik Čaplovićevog dela bio je slavni Jernej Kopitar, koji je u novinama objavljivao negativne kritike pod pseudonimom Thomas Ljubibratitsch. Premda je smatrao da je knjiga vredna, zamerao mu je versku netrpeljivost i predrasude prema katolicima, kritikovao je Čaplovićevu tezu o srpskom jeziku i njegovu tvrdnju o srodnosti slovačkog i srpskog jezika, a najviše deo o govoru i književnosti u Slavoniji. Mišljenja drugih savremenika o ovoj knjizi su bila pohvalna.
Druga knjiga je podeljena u sedam poglavlja. Prva dva zauzimaju više od dve trećine knjige i u njima je autor veoma detaljno opisao nastanak, razvoj i probleme srpske pravoslavne crkve i njenog školstva u Slavoniji. Predmet proučavanja su bili crkvena organizacija i statistika, liturgija, sveštenstvo, hronologija, crkveno sudstvo itd. U sledeća je četiri poglavlja autor pisao o književnosti i srpskim književnicima iz Slavonije, o civilnom sudstvu, Vojnoj krajini i blizini Turaka. Deseto je poglavlje pregled kulturne situacije u Slavoniji te mogućnosti budućeg kulturnog razvoja. Na strani 70. nalazi se tabela sa diocezama i navedenom populacijom po jeziku koji govori.
Slavonien und zum Theil Croatien je verovatno jedna od prvih, ako ne prvih, definitivno jedno od retkih dela sa početka 19. veka u kojima se pominje Vukodlak i Vampir u ovim krajevima: "Im Weingebirge ober dem Kamenik ist eine verfallene hölzerne Hütte, einst eine griechische Capelle mit Gesträuch verwachsen, in welcher, der Sage des Haufens nach, Wukodlak , das heisst Wampyr hauset."
Nalazite se na stranici knjige: Slavonien und zum Theil Croatien I-II von Johann von Csaplovics (1819)Knjižara - Naslovna
Nove knjige : Poslednji unosi
Pomoć pri poručivanju
Otkup knjiga
O nama/Kontakt
Arheologija
Bibliofilija
Biografije i Memoari
Ekonomija i Biznis
Psihologija
Religija i mitologija
Enciklopedije i leksikoni
Etnologija i Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Pravo, Politika, Društvo
Sabrana i izabrana dela
Geografija i putovanja
Istorija
Svetska i antička istorija
Knjige na stranim jezicima
Književnost
Periodična štampa
Rečnici, Lingvistika
Sport i Hobi
Muzika, Film, Pozorište
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari
© 2018 Internet knjižara Antikvarneknjige.com