Smrt Smailage Čengića - Milan Ogrizović (1919)

Smrt Smailage Čengića - Milan Ogrizović (1919)
Artikal: 27256 : Tezina: 0.22 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Zagreb 1919, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+ (pečati), naslovna: Vladimir Kirin, str. 142, latinica

0 RSD

Dodaj na listu

Smrt Smailage Čengića, po Mažuranićevoj velepjesni izradio Milan Ogrizović.
Ogrizović Milan (Senj, 12. II. 1877 – Zagreb, 25. VIII. 1923), hrvatski književnik i političar srpskog porekla. Bio je pravoslavne vere. Njegov sin bio je Bogdan Ogrizović, profesor i učesnik NOB-a, ubijen od ustaša 1943. godine. Milan Ogrizović pisao je pesme, novele, crtice, pozorišne i književne kritike, bio je aktivan u kulturnom i političkom životu (pravaški zastupnik u Hrvatskom saboru), a najveći doprinos književnosti dao je kao dramatičar. Jedan je od najizvođenijih hrvatskih dramskih pisaca.

Bora Stanković naširoko pominje Ogrizovića, ratnog, austrougarskog, okupacionog urednika "Beogradskih novina"  u svom autobiografskom delu "Pod okupacijom". Na njegov poziv Stanković tokom okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu pristaje da sarađuje za literarni podlistak tih okupacijskih novina. Posle rata, Bora će skupo platiti tu svoju kolaboraciju. Iako mu nikada nije suđeno zbog te saradnje, u tadašnjoj srpskoj javnosti, Bora Stanković će biti prokažen kao kolaboracionista. Osim izdanja iz 1929, do dana današnjeg knjiga "Pod okupacijom" nije uvrštena u sabrana dela Bore Stankovića, već samo neki njeni delovi. Za biografiju Ogrizovića interesantan je deo iz ove Borine knjige gde Milan Ogrizović Bori Stankoviću objašnjava da je on izabrao, tj. da je vaspitan da ne bude Srbin.