Bio sam zarobljenik u OFLAG XIIIb : jedan general o zarobljeništvu - Miroslav Tomić (1942)

Bio sam zarobljenik u OFLAG XIIIb : jedan general o zarobljeništvu - Miroslav Tomić (1942)
Artikal: 27399 : Tezina: 0.06 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, ratno izdanje, Beograd b.g (1942), meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, 22cm, str. 20, ilustracije, ćirilica, vrlo retka, vidi slike i opis

5 310 RSD

Dodaj na listu

Nakon što je nacistička Nemačka izvršila okupaciju kraljevine Jugoslavije, oko 200.000 vojnika i oficira je bilo poslato u zarobljeničke logore. Knjiga objavljena 1942. pod nazivom "Bio sam zarobljenik u oflag XIIIb" koju je potpisao general Miroslav Tomić, zapravo je nastala kao deo nacističke ratne propagande. Iako uslovi u oficirskom logoru u Nirnbergu nisu bili kao u logorima namenjenim Jevrejima ili u logorima smrti, svakako da je stanje u ovom logoru bilo daleko od idilične predstave kakvim ga predstavlja ova knjiga:

Izvod iz knjige: "Nemačka vlast omogućila je da zarobljenici sav svoj novac, stvari od vrednosti dadu na čuvanje kod nje ... I sami nemački oficiri nikada nisu propustili priliku da napomenu kako i oni sami osećaju da je nama teško da budemo zarobljenici... Nemačka vojna uprava, kada je izabrala da u ovom logoru smesti gro naših oficira, svakako se rukovodila povoljnim klimatskim i zdravstvenim prilikama, zašto joj zarobljeni oficiri i njihove porodice treba da budu vrlo zahvalni..."