Plemenita i silna ljubov - Miloš Lazarević (1831)

Plemenita i silna ljubov - Miloš Lazarević (1831)
Artikal: 29553 : Tezina: 0.15 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Budim 1831, tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro, str. 14+147, ćirilica, vidi opis i slike

11 799 RSD

Dodaj na listu

Pored romana "Plemenita i silna ljubov" (str. 1-69) u ovoj knjizi je sadržano idelo: "Odgovor društva Dobrodjetelji i mudrosti u Nemačkoj na pitanje društva Vjere i Hristianstva u Štokholmu" od M. L. (str. 70-124).

Na prvih 14. nenumerisanih strana nalazi se Predgovor piščev od 30. maja 1830., u kojem govori šta je to roman i zašto se piše. Takođe navodi motive zašto je napisao ovu knjigu:

"... Ja sam u njemu (romanu) dokazati hteo, da je plemenita ljubav silna i hteo sam opravdati od učenih Nemaca na moj mili rod bačenu ljagu, da Slaveni među kojima se i Srbi broje, kao što u svojoj Štatistici vele: samo skotski ljube; a za plemenitu ljubav, onu iskru nebesnu, ništa i ne znaju. Iz ovog malog dela vidi se da je Srbin i za čistu i plemenitu ljubav stvoren... U ovom delu pazio sam da Srbin srpski govori, srpski se vlada, tj. da drsko narodu ne namećem tuđe običaje... Završavajući ovaj predgovor velim da sam kao Srbin Srpski za Srbe pisao i želim mojim milim mladim srodnicima da ovu knjižicu dobro razumeju... U Zemunu 30. maja 1830.

Poslednje strane posvećene su prenumerantima na ovu knjigu.