Naslov
Herman Hese : O knjigama i čitanju
Format
Tekst
Kategorija
Magazin
“Ne treba da se plašimo da će knjiga nestati. Čak suprotno, što su potrebe za zabavom i obrazovanjem više zadovoljene kroz druge izume, to će knjiga više trijumfovati u dostojanstvu i autoritativnosti. Čak i najdetinjastije trovanje koje dolazi sa napretkom uskoro će biti primorano da prizna da pisanje i knjige imaju ulogu koja je večna… Pisana reč jedini je način da čovečanstvo ima istoriju i kontinuiranu svest o sebi. Nismo dostigli tu tačku gde su mlađi rivali – radio i film, oteli sve od štampane knjige, već samo onaj deo koji je nepotreban.”

“Velika i tajanstvena stvar u vezi sa iskustvom čitanja je ovo: što selektivnije, osetljivije i pažljivije naučimo da čitamo, jasnije uočavamo svaku misao i svaku pesmu u svojoj jedinstvenosti, posebnosti, i sva ta lepota, sav šarm zavise od te posebnosti i jedinstvenosti – u isto vreme shvatamo kako stotine hiljada glasova nacije idu ka istom cilju, zovu iste bogove različitim imenima, sanjaju iste snove, pate od iste tuge…”

“Od svih svetova koje je čovek stvorio, a nije dobio kao dar od prirode, svet knjiga je najveći… Bez reči, bez knjiga, nema ni istorije, nema koncepta čovečanstva. I kada bi neko pokušao da istoriju ljudskog duha zatvori u mali prostor, u kuću ili u sobu, mogao bi to da uradi jedino uz pomoć zbirke knjiga.;”

Download
NE
Oceni