Vest o kapitulaciji Crne Gore u nemačkim novinama: "Montenegros Unterwerfung" : Tägliche Rundschau 18. januara 1916.

Vest o kapitulaciji Crne Gore u nemačkim novinama: "Montenegros Unterwerfung" : Tägliche Rundschau 18. januara 1916.
Artikal: 30848 : Tezina: 0.15 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Dnevni list, broj 30, Berlin 18. januar 1916. format: 44x31cm, stanje: vrlo dobro 4+, str. 4, jezik: nemački, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Tägliche Rundschau, nemački dnevni list koji je od 1881. do 1933. izlazio u Berlinu, dana 18. januara 1916. na svojoj naslovnoj strani donosi sledeću vest sa balkanskog ratišta:
Pokorena Crna Gora (Montenegros Unterwerfung). Beč, 17. januara. Kralj Crne Gore i crnogorska vlada zatražili su 13. januara 1916. da se okončaju neprijateljstva i započnu mirovni pregovori... Crnogorska vlada je nedavno prihvatila bezuslovnu predaju oružja...**
Pored "udarne vesti" sa naslovne strane, na drugoj strani objavljena su tri manja teksta o srpskoj vojsci. Prvi donosi vesti o srpskoj vojsci na Krfu pod naslovom "Srpski princ na Krfu". Kao što je poznato, srpska vojska je baš u tom periodu, januar 1916. započela iskrcavanje na ostrvu Krfu. Na istoj stranici nalazi se drugi tekst pod naslovom "Spor o upotrebi srpskih trupa". Treći tekst je naslovljen "Masovni egzodus Srba u Italiju".

Istorijske činjenice: Kraljevina Crne Gore pokušala je ugovoriti primirje sa Austro-Ugarskom, no bez uspeha. Odgovor Beča bio je da u obzir dolazi samo sklapanje mira bezuslovnom kapitulacijom i potpisivanjem ugovora o miru. Kralj Nikola I, deo Vlade i Dvora su evakuisani u Albaniju, potom iz luke Medova brodom za Italiju. Ministri koji su ostali u zemlji, uz saglasnost serdara Vukotića i knjaza Mirka, doneli su odluku o raspuštanju vojske. Na Cetinju su potpisane Odredbe o polaganju oružja i kapitulaciji.

** google translate prevod sa nemačkog