Les Austro-Hongrois en Serbie envahie - R. A. Reiss (Rudolf Arčibald Rajs) 1919

Les Austro-Hongrois en Serbie envahie - R. A. Reiss (Rudolf Arčibald Rajs) 1919
Artikal: 14925 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: 1. izdanje, Paris 1919, tvrdi nakn. + origin. meki povez, stanje odlično, 26.5x21.5cm, str. 35, francuski, retka, vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Les Austro-Hongrois en Serbie envahie (Invazija Austrougarske na Srbiju), Rudolph Archibald Reiss.

Rodolf Arčibald Rajs (nem. Rudolph Archibald Reiss; Hauzah, Baden, 8. jul 1875 — Beograd, 8. avgust 1929) je bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

Na poziv srpske vlade Rajs je 1914. godine došao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Napisao je mnoge knjige i radove povodom toga. Bio je član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu. Zavoleo je srpskog vojnika-seljaka i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine.

Imao je mnoge zapažene radove u svojoj struci. Pred kraj života objavio je svoj ratni dnevnik u knjizi pod naslovom Šta sam video i proživeo u velikim danima(1928). Kao svoje posmrtno zaveštanje srpskom narodu ostavio je neobjavljen rukopis knjige „Čujte Srbi!“, na francuskom jeziku, u originalu Ecoutez les Serbes, koji je dosta kasnije preveden i štampan više puta.