L'Homme et la vie inventive - Jean Giaja / Ivan Đaja (sa posvetom) 1955

L'Homme et la vie inventive - Jean Giaja / Ivan Đaja (sa posvetom) 1955
Artikal: 23312 : Tezina: 0.3 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Autor: Ivan Đaja
Opis: Primerak sa posvetom Ivana Đaje, 1. izdanje, Pariz 1955, tvrdi nakn. i meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 107, francuski

10 620 RSD

Dodaj na listu

Ivan Đaja (fr. Jean Giaja; Avr, Francuska, 21. jul 1884 — Beograd, NR Srbija, FNRJ, 1. oktobar 1957) je bio srpski biolog i fiziolog, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i osnivač Fiziološkog zavoda (1910) i prve Katedre za fiziologiju među Južnim Slovenima.

Krunu njegovog filozofskog opusa predstavlja monografija „L'Homme et la vie inventive“ (srp. Човек и инвентивни живот) koju je napisao u svojim zrelim godinama, a koja je objavljena u Francuskoj, 1955. godine. U ovoj studiji iznosi teze o poreklu biološki inventivne moći, o svrhovitosti određenih pojava u živom svetu, kao i pojmu korisnosti u biologiji. Međutim, ovo njegovo delo je, osim filozofske sinteze, istovremeno i jedinstvena opšta fiziologija prirode. Čak se može istaći da je ono svojevrsna enciklopedija funkcionalne anatomije ekosistema ili „filozofska ekofiziologija“.