Pretci i potomci. Istorijske slike iz postanja današnje Srbije - Laza Komarčić (1901)

Pretci i potomci. Istorijske slike iz postanja današnje Srbije - Laza Komarčić (1901)
Artikal: 23322 : Tezina: 0.41 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Primerak sa posvetom L. Komarčića, 1. izdanje, Beograd 1901, tvrdi orig. divot povez, zlatotisk (vidi slike), stanje kao novo, str. 234, slike Aleksandra i Drage Obrenovic, cirilica

0 RSD

Dodaj na listu

Primerak sa posvetom autora Lazara Komarčića. Pretci i potomci. Istorijske slike iz postanja današnje Srbije - Iako pisac prilaže izvore, isto tako napominje da delo nije istorija već ,,žive istorijske slike'', te bi se slobodno moglo zaključiti da je u pitanju romansirana istorija. Glavni likovi su Milan i Miloš Obrenović, Nikola Lunjevica, pobratim Milanov, a kako se ređaju događaji od uspeha 1804. do ,,mutnih vremena'' 1813. godine tako, uz Miloša kao glavnog lika koji učestvuje u borbi pritiv Turaka i ostaje uz narod, pisac uvodi i paše, begove, vezire koji ,,drže'' Beograd toga doba.

Lazar Komarčić  (1839-1909) je za svog života zadobio nekoliko bitnih akademskih nagrada (1893. nagrada Srpske kraljevske akademije za najbolje pripovedačko delo – roman Kant našeg doba, objavljen kao Jedan razoren um; 1907. nagrada Akademije za roman Mučenici za slobodu) a uživao je i veliku popularnost među čitaocima (1906. je jedan od najčitanijih pisaca u Narodnoj biblioteci). Uprkos takvim pohvalama, on se nije ušančio u proverenim sadržajima već je nastavio da traga za novim izazovima – rezultat takvih napora je i roman Jedna ugašena zvezda (1902) koji je prvi naučnofantastični roman napisan na srpskom jeziku ali i jedan od prvih u sveukupnoj svetskoj literaturi (mada će žanr pod tim imenom biti definisan tek dvadesetak godina kasnije).