Knjaz Nikola I kao pjesnik - Pero Vučković (Cetinje 1910)

Knjaz Nikola I kao pjesnik - Pero Vučković (Cetinje 1910)
Artikal: 24082 : Tezina: 0.2 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: 1. izdanje, Cetinje 1910, meki orig. povez, stanje vrlo dobro, str. 160 (sa dodatkom "Neobjavljene pjesme), ćirilica, ekstremno retka, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

Pero Vučković, profesor, ministar, književnik.  Bio je jedan od osnivača Crnogorskog odbora za ujedinjenje. Rođen je u Ljubotinju 1873. godine. Umro je 1944. godine na Cetinju. Za vreme jubileja 1910. godine izašla je iz štampe njegova knjiga "Knjaz Nikola kao pjesnik", radi koje se zamerio nekim svojim protivnicima. Za njega su neki govorili: "Bio je ministar - zaludu". A to iz razloga, što je bio pošten, častan i nikad nije "stavljao ruke" u državnu kasu, za lične potrebe.

Iz književnog oglasa: Knjaz Nikola kao pjesnik. Pod tim natpisom izišla je u maju nova knjiga na Cetinju, koju je priredio ministar prosvjete Pero Vučković. U njoj je, pored članka o knjazu pjesniku štampano petnaest novih pjesama knjaza Nikole. Cijena je knjizi 1 perper i 20 para.

Ova knjiga spada među ekstremno retke. U svim bibliotekama u Srbiji čuvaju se samo 2 primerka i 1 primerak u Narodnom muzeju Crne Gore.