Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
ANTIKVARNE KNJIGE KNJIŽARA E KNJIGE NALOG INFO KORPA KONTAKT
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prijava na Email listu≡ Pitanja i odgovori
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
login
"Sad je vaš čas i oblast tame" : Ko i zašto goni Zbor - Dimitrije V. Ljotić
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Opis: ? izdanje (vidi opis), Beograd b.g (izm. 1941-1944), meki povez, stanje vrlo dobro (povez se odvojio), str. 56, cirilica, vidi slike
Artikal broj: 24195
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Jugoslovenski narodni pokret Zbor
Autor: Dimitrije Ljotić
Težina: 0.1 kg
0 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Ova knjižica više puta je štampana i na kraju prvi put izašla 1940. godine. Prema COBISS bazi podataka, jedini primerak prvog izdanja iz 1940 poseduje Arhiv Jugoslavije u Beogradu. U napomeni na kraju knjige (našeg primerka) navodi se da je:

Ova knjižica do sada tri puta štampana i to pod veoma teškim okolnostima i uz velike žrtve. Dva puta je bila od strane policije otkrivena i zaplenjena, da bi se na kraju ipak sa zboraškom istrajnošću pred vama pojavila.

Takođe, na kraju knjižice pominje se ubistvo Zdravka Lenca 10-VI-1941, što navodi da je ovaj primerak objavljen početkom II svetskog rata. Nije zabeležen u bibliografijama, što i ne čudi jer je u pitanju zabranjivano štivo. Vidi slike u prilogu.

Antisemitizam
je dominirao i u Ljotićevom tumačenju domaće političke scene. Nedostatak popularnosti Zbora i njegove politike rutinski je pripisivao subverzivnom delovanju srpskih Jevreja i njihovom negativnom uticaju na vladu. Godine 1940. u pamfletu “Sad je vaš čas i oblast tame: ko i zašto goni Zbor?” Ljotić piše da je “Jugoslavija u rukama Jevreja. Državni aparat je u rukama Jevreja i on goni Zbor zbog njegovih ideja”. Takođe, obožavanje “običnog (srpskog) naroda”, koje izbija iz Ljotićevog pisanja, udružuje se s prezirom prema njegovom moralnom i duhovnom padu, a on za to okrivljuje jevrejski uticaj u obrazovanju i medijima. Meta njegovih napada bio je pre svega Geca Kon, poznati srpski izdavač jevrejskog porekla.

Jugoslovenski narodni pokret „Zbor“ je bio jugoslovenski profašistički i konzervativni nacionalistički pokret koji je u Ljubljani 6. januara 1935. osnovao Dimitrije Ljotić. Ideologija Zbora je bila mešavina italijanskog fašizma, nacizma i srpskog pravoslavnog fundamentalizma. Zbor je pod Ljotićevim vođstvom zastupao integralno jugoslovenstvo, autoritarnost, korporativizam, monarhizam, antikomunizam, antimasonstvo, antidemokratske stavove, srpsku pravoslavnu etiku, srpski seljački paternalizam i antisemitizam. Stranka nikada nije uživala veliku popularnost u Kraljevini Jugoslaviji, osvojivši oko 1% glasova na dvema predratnim izborima. Zbor je pokušao da stupi u savez sa Nemačkom pre početka Drugog svetskog rata. Nemačka je finansirala Zbor najkasnije od 1937. Stranku je 1940. na kratko zabranila Cvetkovićeva vlada. Nakon i povodom te zabrane izlazi iz štampe ovaj pamflet.


© 2019 Internet knjižara Antikvarneknjige.com