Spiridon Gopčević: Serbokroatisches Gesprächsbuch verbunden mit kurzer Sprachlehre und Wörterverzeichnis (1920)

Spiridon Gopčević: Serbokroatisches Gesprächsbuch verbunden mit kurzer Sprachlehre und Wörterverzeichnis (1920)
Artikal: 24305 : Tezina: 0.15 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: 1. izdanje, Hajdelberg 1920, meki orig. povez, stanje vrlo dobro, str. XI, 350, nemački/srpski, ekstremno retka, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Srpskohrvatska konverzacija sa rečnikom i gramatikom je jedno od poslednjih dela Spiridona Gopčevića publikovano 1920. godine u Hajdelbergu. Pored navedenog knjiga sadrži i članke na srpskom jeziku o Gopčeviću koji su izlazili 1905. u "Štampi", 1907 u "Glasu bokeške Omladine"(vidi slike).

Spiridon Gopčević, pseudonim Leo Brener (nem. Leo Brenner; 1855, Trst – 1928), bio je istoričar, pustolov, astronom i pisac. Potiče iz srpske porodice (obitelji - po Dositeju) iz Trsta, koja se onamo doselila iz Herceg-Novog u vreme kada je Beč bio duhovni centar Srba. Život je proveo kao ratni izveštač i novinar sa Balkanskih ratišta. Bio je oženjen austrijskom plemkinjom, te uz podršku njene porodice otvara opservatoriju na ostrvu Mali Lošinj (po Dositeju: ostrvu Malom Lošinju) koju naziva po njoj Manora. Pod pseudonimom „Leo Brener“ objavljuje mnoštvo opažanja Merkura, Venere, Marsa, Jupitera te Saturna. Kao priznanje za obiman posao jedan krater na Mesecu dobija ime po njemu Leo Brener.

Rad Spiridona Gopčevića po Južnoj Srbiji i Makedoniji tek sada dolazi do izražaja te mu se pridaje veliki značaj, u kojem detaljno opisuje stanovništvo tog područja od Skoplja do Soluna, te od Prištine do Verije, običaje srpskog naroda u tom području, razgovore sa lokalnim stanovništvom, ispovesti Srba i Cincara te islamizaciju, pojelinjenje, bugarizaciju i albanizaciju istih, a pre svega uz pomoć Sionskih 'ćeri, organizacija, koja je finansirana spolja, te otvaranje bugarskih gimnazija za opismenjavanje srpskog stanovništva, odricanje od slavljenja krsnih slava i sl.

Opus Gopčevićevih dela i objavljenih članka je veliki. Najznačajnije delo je "Stara Srbija i Makedonija". Spiridonu je uvek bilo blisko Srpstvo, Crna Gora i Srbija, njegova je porodica bila veliki dobrotvor srpskog naroda, te ga je pomagala u ustancima. Spiridon je govorio 14 jezika, živeo je na svim meridijanima, pa i u San Francisku.