NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Spiridon Gopčević: Serbokroatisches Gesprächsbuch verbunden mit kurzer Sprachlehre und Wörterverzeichnis (1920)
Slika knjige
Oblast: Rečnici, Lingvistika
Opis: 1. izdanje, Hajdelberg 1920, meki orig. povez, stanje vrlo dobro, str. XI, 350, nemački/srpski, ekstremno retka, vidi opis i slike
Artikal broj: 24305
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: -
Autor: Spiridon Gopčević
Težina: 0.2 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Srpskohrvatska konverzacija sa rečnikom i gramatikom je jedno od poslednjih dela Spiridona Gopčevića publikovano 1920. godine u Hajdelbergu. Pored navedenog knjiga sadrži i članke na srpskom jeziku o Gopčeviću koji su izlazili 1905. u "Štampi", 1907 u "Glasu bokeške Omladine"(vidi slike).

Spiridon Gopčević, pseudonim Leo Brener (nem. Leo Brenner; 1855, Trst – 1928), bio je istoričar, pustolov, astronom i pisac. Potiče iz srpske porodice (obitelji - po Dositeju) iz Trsta, koja se onamo doselila iz Herceg-Novog u vreme kada je Beč bio duhovni centar Srba. Život je proveo kao ratni izveštač i novinar sa Balkanskih ratišta. Bio je oženjen austrijskom plemkinjom, te uz podršku njene porodice otvara opservatoriju na ostrvu Mali Lošinj (po Dositeju: ostrvu Malom Lošinju) koju naziva po njoj Manora. Pod pseudonimom „Leo Brener“ objavljuje mnoštvo opažanja Merkura, Venere, Marsa, Jupitera te Saturna. Kao priznanje za obiman posao jedan krater na Mesecu dobija ime po njemu Leo Brener.

Rad Spiridona Gopčevića po Južnoj Srbiji i Makedoniji tek sada dolazi do izražaja te mu se pridaje veliki značaj, u kojem detaljno opisuje stanovništvo tog područja od Skoplja do Soluna, te od Prištine do Verije, običaje srpskog naroda u tom području, razgovore sa lokalnim stanovništvom, ispovesti Srba i Cincara te islamizaciju, pojelinjenje, bugarizaciju i albanizaciju istih, a pre svega uz pomoć Sionskih 'ćeri, organizacija, koja je finansirana spolja, te otvaranje bugarskih gimnazija za opismenjavanje srpskog stanovništva, odricanje od slavljenja krsnih slava i sl.

Opus Gopčevićevih dela i objavljenih članka je veliki. Najznačajnije delo je "Stara Srbija i Makedonija". Spiridonu je uvek bilo blisko Srpstvo, Crna Gora i Srbija, njegova je porodica bila veliki dobrotvor srpskog naroda, te ga je pomagala u ustancima. Spiridon je govorio 14 jezika, živeo je na svim meridijanima, pa i u San Francisku.