Klevete i historijske neistine u knjizi Milana Đ. Nedića, armijskog đenerala "Srpska vojska na albanskoj golgoti" - Ćiro Kamenarović (Kotor 1938)

Klevete i historijske neistine u knjizi Milana Đ. Nedića, armijskog đenerala "Srpska vojska na albanskoj golgoti" - Ćiro Kamenarović (Kotor 1938)
Oblast: Istorija
Artikal: 24390 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Autorsko izdanje
Opis: 1. izdanje, Kotor 1938, meki povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 46, 22cm, ćirilica, ekstremno retka, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Odgovor Ćira Kamenarovića Milanu Nediću koji u knjizi "Srpska vojska na albanskoj golgoti" (Beograd 1937) između ostalog navodi da je Crna Gora sklopila tajni pakt sa Austrougarskom, kao i da je Kamenarović bio austrijski špijun. Za detalje vidi slike u prilogu.

Ko je Ćiro Kamenarović? Ćiro Kamenarović (Marsej 1879 — Danilovgrad 1944), političar i biznismen. Od 1900. sekretar ministarstva finansija Kneževine Crne Gore i kneza Nikole I. Petrovića. Od 1907. radio u različitim bankama a od 1912. u Trstu je među osnivačima društva »Agrumarie« za uvoz pomorandži iz Španije. 1915. u Londonu pristupio Jugoslovenskomu odboru; poslat u Niš da u saradnji sa srpskim oblastima osnuje samostalne jugoslovenske dobrovoljačke odrede, ne uspevši, napustio je Odbor. Krajem te godine kao član Britanske jadranske misije boravio u Albaniji, potom služio u crnogorskoj vojsci. Nakon njezina poraza 1916. bio je neko vreme u Parizu načelnik u ministarstvu unutrašnjih poslova Kraljevine Crne Gore.

Nakon Prvog svetskog rata ponovo se vraća poslovima u bankama (Jadranska banka) i zbog sumnje u zloupotrebe biva pritvoren u Trstu. Povukavši se u Dobrotu, osnovao je preduzeće »Boka«, a 1938. postao je gradonačelnik Kotora. Nakon što je 1943. pušten iz italijanskoga zarobljeništva, prešao je  u Crnu Goru, gde su ga 1944. ubili četnici Pavla Đurišića.

Ekstremno retka brošura o kojoj skoro uopšte nema podataka. Prema COBISS-u nijedna biblioteka u Srbiji ne poseduje primerak, nije zavedena čak ni kao desiderat.