Pesme M. Ćurčina - Milan Ćurčin (1906)

Pesme M. Ćurčina - Milan Ćurčin (1906)
Oblast: Poezija
Artikal: 24400 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje prve knjige pesama M. Ćurčina, Beograd 1906, tvrdi nakn. povez, stanje odlično, str. 46, ilustrov. umetničkim šarama, ćirilica, tiraž: 440, vrlo retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Godine 2016. posedovali smo knjižarski oglas za ovu knjigu koji je štampao izdavač S. B. Cvijanović. Sada u ponudi imamo i samo prvo izdanje knjige Milana Ćurčina. Informacije radi, u galeriji smo kao poslednju sliku dodali i taj oglas. Pesme M. Ćurčina, njegova prva objavljena knjiga pesama, štampana je u tiražu od samo 440 primeraka. Za bibliofile može biti značajan podatak da je njegova druga knjiga “Pesme” izašla 1911. godine u tiražu od samo 60 primeraka.

Milan Ćurčin (Pančevo, 14. novembar 1880 — Zagreb, 20. januar 1960), bio je pesnik, književni kritičar, publicista, prevodilac, glavni urednik časopisa Nova Evropa. Književnošću se počeo baviti kao student. Prvu pesmu Veče u vrtu objavio je u Brankovom kolu. Kasnije pesmama, književnim studijama i kritikom sarađivao je u Carigradskom glasniku, Srpskom književnom glasniku, Srijemskim novinama i drugim, u to vreme, prestižnim časopisima.

Javivši se u književnoj javnosti na kraju 19. i početkom 20. veka, neposredno posle Vojislava, a u isto vreme sa Rakićem, Dučićem i Disom, ovaj srpski modernista razlikovao se od prethodnog, ali i svog vremena. Donosi novo viđenje poezije i stvaralaštva u tekstu O mojim pesmama, koji se smatra manifestom moderne u našoj književnosti. Ovaj tekst se pojavio dvadeset godina pre tekstova Miloša Crnjanskog i Stanislava Vinavera.

Kao sledbenik avangardne struje, ustaje protiv tradicionalizma i normativizma, zalažući se za autentičnost u stvaranju.

“U pesmi zakoni ćute, pustite osećaj!”, pevao je Ćurčin, unoseći slobodan stih, humor i prozaizme - osobine kojima razara ozbiljnu, formalnu stranu parnaso-simbolističke tradicije. Navedeni elementi došli su do izražaja u njegovoj prvoj zbirci Pesme iz 1906. godine. U ovoj zbirci čitav prvi ciklus posvetio je ljubavnoj lirici.

Njegove najpoznatije pesme Bogdan Popović je uvrstio u Antologiju novije srpske lirike, a kritičar Jovan Skerlić o njima govori u Istoriji nove srpske književnosti.
Na ovom linku možete prelistati digit. verziju ove knjige iz fonda NBS.