Beogradski spomenarnik. Ličnosti u beogradskim spomenicima - Neda Kovačević

Beogradski spomenarnik. Ličnosti u beogradskim spomenicima - Neda Kovačević
Oblast: Istorija
Artikal: 24464 : Tezina: 0.36 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Autorsko izdanje
Opis: Beograd 2016, meki povez, stanje: novo, str. 189, ilustracije, 24cm, ćirilica, tiraž: 250, vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Beogradski spomenarnik. Putovanje srpskom istorijom putem spomenika u Beogradu: Ličnosti u beogradskim spomenicima.

Da li ste znali da u Beogradu postoji preko 400 spomenika posvećenim poznatim i važnim istorijskim ličnostima? Zapravo, ako pitate Nedu Kovačević, književnicu i dobrog poznavaoca prestonice, ona će vam reći da ih ima tačno 437! Neke ličnosti imaju više spomenika. Sa druge strane, ima i onih koje nemaju nijedan. Svi ovi podaci i još mnoge druge zanimljivosti, deo su Nedine najnovije knjige "Beogradski spomenarnik – Ličnosti u beogradskim spomenicima“.
Prvi spomenik jednoj ženi u Srbiji podignut je na Kalemegdanu 1926. i bio je posvećen kneginji Zorki. Nažalost, nije dugo opstao - uništen je već 1945. godine
U knjizi "Beogradski spomenarnik – Ličnosti u beogradskim spomenicima" nalazi se 437 spomenika koji prikazuju 345 ličnosti. Pored toga, u knjigu je uključen i  spisak spomenika koji se danas vode kao nestali.

Prvi javni spomenik u Beogradu podignut je 1848. godine u Karađorđevom parku posvećen srpskom voždu i njegovim ustanicima koji su pali prilikom oslobađanja Beograda od Turaka 1806. godine. Najstariji spomenik ličnosti je spomenik knezu Mihailu iz 1882. godine na današnjem Trgu republike.