NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Alkar - Dinko Šimunović 1933 (posebno izdanje sa potpisima I. Meštrovića, V. Nazora...)

Alkar - Dinko Šimunović 1933 (posebno izdanje sa potpisima I. Meštrovića, V. Nazora...)
Artikal: 24571 : Tezina: 0.35 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Primerak sa potpisima književnika i umetnika koji su pripremili knjigu, Zagreb 1933, tvrdi povez, stanje vrlo dobro, str. 99, ilustracije, vidi slike i opis, ekstremno retka

0 RSD

Dodaj na listu

Primerak sa potpisima književnika i umetnika koji su pripremili knjigu (čija imena smo uspeli da pročitamo, vidi sliku 1 i 2): Ivan Meštrović, Joza Kljaković, Fran Kršinić, Marijan Trepše, Milan Ćurčin, Vladimir Nazor i drugi

Alkar Dinka Šimunovića mnogima je dobro poznat, pa su tako do danas objavljena brojna izdanja. Ali, ovo izdanje uistinu je specijalno i retko ga ko poznaje.

Dinko Šimunović je bio na samrtnoj postelji u Zagrebu, dok se grupa umetnika spremala da mu priredi jedan od najdirljivijih poklona, da objavi posebo izdanje njegovog Alkara. Evo popisa ljudi koji su učestvovali u hommage-u , uz sledeći tekst objavljen na drugoj stranici knjige uz vlastite potpise:

"Iz počasti prema piscu opremilo je ovu knjigu dobrovoljno nekoliko umjetnika, književnika i ljubitelja knjige. Poprsje Dinka Šimunovića učinio je, za ovu priliku, Ivan Meštrović. Ilustracije u tekstu izradili su Vilko Gecan, Joza Kljaković, Fran Kršinić, Omer Mujadžić, V[anja] Radauš i Marijan Trepše; a umjetničku opremu omota i poveza Vladimir Kirin. Upravo Tipografija d.d. u Zagrebu dala je besplatno tisak. Uprava Zemaljske Tiskare u Zagrebu izradila je klišeje i povez, a Hrvatska Industrija Papira d.d. dala je hartiju. Knjižara Stj. Kugli, Z. i V. Vasić i Minerva u Zagrebu preuzele su prodaju knjiga (bez provizije), dok su pretplatu organizirali Uprava Jutarnjeg Lista i Uprava Nove Evrope u Zagrebu. Knjiga je štampana u 2000 primjeraka, a izmjenama pisca za ovo izdanje, krajem decembra 1932.".

Predgovor svečanom izdanju napisao je Vladimir Nazor. Dinko Šimunović umro je 3. avgusta 1933.godine.