Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Licejka I-III (komplet) - izdaje Omladina Licejska u Beogradu 1862-1864 (sa posvetom Milana Kujundžića Aberdara)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Opis: Knj. 1-3, Beograd 1862-64, meki orig. povez + kutija, stanje: skoro odlično, str. 8+103+128+267, ekstremno retke kao komplet, vidi slike i opis
Artikal broj: 24581
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Omladina Licejska
Autor: Milan Kujundžić - Aberdar
Težina: 0.4 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Licejka, godišnjak koji je tri godine izdavala Omladina licejska. Izašla su samo tri broja, za 1862, 1863 i 1864. godinu. Saradnici Licejke su bili: Stojan Novaković, Milan Kujundžić Aberdar, Vladan Đorđević, Uroš Knežević i mnogi drugi. Ekstremno retke kako komplet. Pojedinačno najređe su druga i treća godina.
Primerak koji je ovde u ponudi je sa posvetom (od 23. maja 1863) jednog od saradnika, Milana Kujundžića Aberdara (na omotu Licejke II).
Izdvajamo iz sadržaja sva tri broja: Lak pogled na razvitak srpske književnosti / od Stojana Novakovića; Pobratimi / [Milan Kujundžić] Aberdar; Vera u Srbina : (Crta iz 1814.) / Od Vladana Đorđevića; Pesme. Narodne još neštampane; Crkva ježevačka / K.[Kosta] Popović; Junački grob / K. N.[Kosta = Stojan Novaković]; Srbu / Milenko Maksimović; Stari Rudnik i Ostrvica / Kosta Popović; Za istoriju / Kosta Popović; Stevan Visoki : (Jedan laki pogled na njegovu vladu) / Č. M.; Put od Beograda do Mokre Gore / M. M.; Osveta / K.[Milan Kujundžić Aberdar]; Čovjek u odnosu na vjeru / Alimpije Savić; Uvod u istoriju opštu : (odlomak) / s francuskog preveo St.[Stevan] Popović; Druževni život : s pogledom na srpsku zadrugu i mobu / Ur.[Uroš] Knežević; Pričanje o smrti Jovana Belova, vojvode tamnavskog / ["Priču pak ovu napisao je Marko Đ. Stoićević, seljak iz gornje Vranjske sreza pocerskog i ja je bez ikakvih izmena verno saopštavam." ; K.[Kosta] Petrović]; Gusle i šarkija / Ě.[Jovan] D. Stevanović; Osvetnici : (crte iz novijeg srbpskog života) / Č. P. Marinović ...

Kujundžić, Milan Aberdar, filozof, pesnik, političar (Beograd, 28. II 1842 — Beograd, 26. XI 1893). U književnosti se javio 1860. pesmom Otačastvo i od tada sarađivao u nizu listova i časopisa (Danica, Slovenka, Svetovid, Letopis Matice srpske, Javor, Licejka, Vila, Srbska sloboda, Bosiljak, Glasnik Srpskog učenog društva, Matica, Hrvatski sokol, Vienac, Mlada Srbadija, Srpska zora, Godišnjak Srpske kraljevske akademije, Otadžbina, Narodni dnevnik, Glas Srpske kraljevske akademije, Novi list). Pod nadimkom Aberdar objavio je dve zbirke lirskih pesama (Prvi jek, Drugi jek), potom spev u šest pevanja (Srbski patrijar ili s Deževe na Dunav!) i baladu (Nevesta hajdukova). Zastupljen je u antologijama srpske poezije (B. Popović, Đ. Radović — M. Panić-Surep, M. Pavlović). Štampao je i nekoliko priča (Noć na Dorćolu, 1861; Beogradski zmaj, 1861; Bačka Lala, 1862). Prevođen je na češki i nemački.

Na Velikoj školi predavao je ove discipline — istoriju filozofije, psihologiju, logiku i estetiku. Kod nas je prvi započeo predavanja iz istorije filozofije, utemeljio je istoriografiju srpske filozofije (Filosofija kod Srba, 1868; jedan odeljak uvodnog dela preveden je 1869. u Lavovu na rusinski) a time i istraživanje istorije filozofije uopšte, i započeo je istraživanja pojedinih filozofskih disciplina kod Srba (Pogled na psihologiju u nas Srba, 1867; Šta je i koliko rađeno u nas na lođici, 1871). Jedini je do tada držao na fakultetu kurs istorije srpske filozofije, a predavao je i rusku filozofiju. Predavanja iz psihologije označavaju okretanje od racionalne ka empirijskoj psihologiji i izložena su u prvom delu njegovog glavnog filozofskog spisa Kratki pregled harmonije u svetu, naslovljenom Nauka o osećanju (1867). Predavanja iz logike označavaju okretanje od formalne ka induktivnoj logici a izložena su u knjizi Nauka o svesti (duh) (1872), koja čini drugi deo glavnog spisa. Predavanja iz estetike nije objavio, ali je iz trećeg dela filozofije, nauke o volji, štampao spis Volja i sloboda (1889). Tekst Ide li svet na bolje ili na gore? (1870) označava početak filozofskog eseja kod nas.
Rođen je u Beogradu kao Janićije ali je svoje ime posrbio u Milan. Nadimak Aberdar je dodao imenu i prezimenu po svojoj prvoj zbirci pesama.
Takođe je bio sekretar Srpskog učenog društva (od 1873. do 1882.), ministar prosvete, predsednik Narodne skupštine (od 1880. do 1885.), poslanik u Rimu. Kada je 5. aprila 1887. kralj Milan Obrenović imenovao prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije, među njima je bio i Milan Kujundžić Aberdar. Učestvovao je u srpsko-turskim ratovima 1876-1878.
O Omladini licejskoj vidi: Đorđević, Milija. Družina Omladina licejska i politička aktivnost beogradskih đaka početkom šezdesetih godina devetnaestog veka, Istorijski časopis, XXVII/1980, Beograd


© 2006-2020 Internet knjižara Antikvarneknjige.com