Ogledi iz jurisprudencije i filozofije - Herbert Hart

Ogledi iz jurisprudencije i filozofije - Herbert Hart
Oblast: Filozofija
Artikal: 24633 : Tezina: 0.65 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Pravni fakultet
Autor: Herbert Hart
Opis: Beograd 2015, meki povez, stanje odlično, str. 436, ćirilica

1 769 RSD

Dodaj na listu

Ogledi iz jurisprudencije i filozofije - Herbert Hart. Sedamnaest ogleda objedinjenih u ovoj knjizi pisano je u periodu od dvadeset osam godina (1953–1981) i pokriva širok raspon tema. Šesnaest ogleda sam rasporedio u manje-više odvojene grupe i grubo označio na sledeći način: I. Opšta teorija; II. Američka jurisprudencija; III. Skandinavska jurisprudencija; IV. Sloboda, korisnost i individualna prava; V. Četiri pravna teoretičara. Poslednji ogled uključen u ovu knjigu (Ogled 17: Dom lordova o nepodobnom pokušaju) izdvojen je od ostalih, jer se ne bavi bilo kojim priznatim filozofskim ili pravnim problemom, već nečim što je, sve dok nije uklonjeno zakonom iz 1981, bila specifična doktrina u engleskom krivičnom pravu.

Smatram da je opravdano uključiti taj ogled u ovaj izbor, jer u rešavanje ili okončanje nedoumice u vezi s pojmom pokušaja, koja je dugo mučila pravnike na obe strane Atlantika, unosijednu distinkciju uspostavljenu u modernoj filozofskoj semantici.
Nadam se da primena filozofije u tom poslednjem ogledu potkrepljuje uverenje kojim sam se rukovodio u većini svojih radova, naime, ukoliko postoji neka filozofska teza koja može da razjasni ili reši pitanja problematična za nefilozofe, onda ona istovremeno može da im se izloži i iskoristiti u tu svrhu.