Dimitrije V. Ljotić : Sad je vaš čas i oblast tame : Ko i zašto goni Zbor (1. izdanje 1940)

Dimitrije V. Ljotić : Sad je vaš čas i oblast tame : Ko i zašto goni Zbor (1. izdanje 1940)
Artikal: 25613 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1940, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 75, ekstremno retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Pre godinu dana, 2016, imali smo u ponudi jedno od izdanja ove knjige, bez navedene godine, ali najverovatnije štampano tokom ili  nakon 1941. godine. U tom izdanju se navodi sledeće: "Ova knjižica do sada tri puta štampana i to pod veoma teškim okolnostima i uz velike žrtve. Dva puta je bila od strane policije otkrivena i zaplenjena, da bi se na kraju ipak sa zboraškom istrajnošću pred vama pojavila." Klikom ovde možete videti slike tog izdanja.

Ovde sada imamo prvo izdanje Ljotićeve publikacije "Sad je vaš čas i oblast tame" : Ko i zašto goni Zbor" štampano u Beogradu 1940. godine. Ova knjižica više puta je štampana i na kraju prvi put izašla 1940. godine. Prema COBISS bazi podataka, jedini primerak prvog izdanja iz 1940 poseduje Arhiv Jugoslavije u Beogradu.
Antisemitizam je dominirao i u Ljotićevom tumačenju domaće političke scene. Nedostatak popularnosti Zbora i njegove politike rutinski je pripisivao subverzivnom delovanju srpskih Jevreja i njihovom negativnom uticaju na vladu. Godine 1940. u pamfletu “Sad je vaš čas i oblast tame: ko i zašto goni Zbor?” Ljotić piše da je “Jugoslavija u rukama Jevreja. Državni aparat je u rukama Jevreja i on goni Zbor zbog njegovih ideja”. Takođe, obožavanje “običnog (srpskog) naroda”, koje izbija iz Ljotićevog pisanja, udružuje se s prezirom prema njegovom moralnom i duhovnom padu, a on za to okrivljuje jevrejski uticaj u obrazovanju i medijima. Meta njegovih napada bio je pre svega Geca Kon, poznati srpski izdavač jevrejskog porekla.

Jugoslovenski narodni pokret „Zbor“ je bio jugoslovenski profašistički i konzervativni nacionalistički pokret koji je u Ljubljani 6. januara 1935. osnovao Dimitrije Ljotić. Ideologija Zbora je bila mešavina italijanskog fašizma, nacizma i srpskog pravoslavnog fundamentalizma. Zbor je pod Ljotićevim vođstvom zastupao integralno jugoslovenstvo, autoritarnost, korporativizam, monarhizam, antikomunizam, antimasonstvo, antidemokratske stavove, srpsku pravoslavnu etiku, srpski seljački paternalizam i antisemitizam. Stranka nikada nije uživala veliku popularnost u Kraljevini Jugoslaviji, osvojivši oko 1% glasova na dvema predratnim izborima. Zbor je pokušao da stupi u savez sa Nemačkom pre početka Drugog svetskog rata. Nemačka je finansirala Zbor najkasnije od 1937. Stranku je 1940. na kratko zabranila Cvetkovićeva vlada. Nakon i povodom te zabrane izlazi iz štampe ovaj pamflet.