Slavonien und zum Theil Croatien I-II von Johann von Csaplovics (1819)

Slavonien und zum Theil Croatien I-II von Johann von Csaplovics (1819)
Artikal: 26269 : Tezina: 0.7 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Hartleben
Opis: Knj. 1-2 (komplet), 1, izdanje, Pesth 1819, knj. 1 tvrdi orig. kožni povez, knj. 2 tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. XXXII+237+387, nemački, vidi opis i slike za sadržaj

0 RSD

Dodaj na listu

Slavonien und zum Theil Croatien; ein Beitrag zur Völker- und Länderkunde. Theils aus eigener Ansicht und Erfahrung (1809-1812), theils auch aus späteren zuverlässigen Mittheilungen der Insassen. Kapitalno delo koje je tokom celog 19. veka evropskim istoričarima, etnolozima i filolozima služilo kao priručnik za poznavanje Slavonije.
Johann von Csaplovics / Jovan Čaplović / Janoš Csaplovics,  1780 Pribelce - 1847 Beč) je bio slovačko-mađarski pravnik, topograf, etnograf i pisac.
Prva knjiga Slawonien und zum Theil Croatien, osim uvodnih napomena i sećanja na put do Pakraca, sastoji se od tri različita dela. U prvom je autor dao pregled glavnih prirodnih, geografskih i istorijskih karakteristika Slavonije, a u drugoj pregled gradova, značajnijih sela  Slavonije. Treći deo je posvećen narodima Slavonije. Autor je opširno opisao njegove fizičke  osobine, običaje, način života i stanovanja, jezik i pismo (Croatische i Slavonische (serbische).
 Nekoliko godina nakon boravka u Slavoniji Čaplovič je ljude koje je tamo upoznao spominjao srdačno, s poštovanjem i divljenjem. O episkopu Putniku, svom nekadašnjem poslodavcu, o grofici Janković i drugim svojim poznanicima Čaplovič je i nakon pet godina pisao s oduševljenim pohvalama. Korespondenciju je održavao sa mitropolitom Stratimirovićem, episkopom Kraljevićem. Stratimirovića je molio da se kod srpskih rodoljuba zauzme za Vukov rječnik. Mitropolit Stratimirović se u ono vreme veoma pozitivno izarazio o Čaplovićevom delu. Najveći protivnik Čaplovićevog dela bio je slavni Jernej Kopitar, koji je u novinama objavljivao negativne kritike pod pseudonimom Thomas Ljubibratitsch. Premda je smatrao da je knjiga vredna, zamerao mu je versku netrpeljivost i predrasude prema katolicima, kritikovao je Čaplovićevu tezu o srpskom jeziku i njegovu tvrdnju o srodnosti slovačkog i srpskog jezika, a najviše deo o govoru i književnosti u Slavoniji. Mišljenja drugih savremenika o ovoj knjizi su bila pohvalna.
Druga knjiga je podeljena u sedam poglavlja. Prva dva zauzimaju više od dve trećine knjige i u njima je autor veoma detaljno opisao nastanak, razvoj i probleme srpske pravoslavne crkve i njenog školstva u Slavoniji. Predmet proučavanja su bili crkvena organizacija i statistika, liturgija, sveštenstvo, hronologija, crkveno sudstvo itd. U sledeća je četiri poglavlja autor pisao o književnosti i srpskim književnicima iz Slavonije, o civilnom sudstvu, Vojnoj krajini i blizini Turaka. Deseto je poglavlje pregled kulturne situacije u Slavoniji te mogućnosti budućeg kulturnog razvoja. Na strani 70. nalazi se tabela sa diocezama i navedenom populacijom po jeziku koji govori.
Slavonien und zum Theil Croatien je verovatno jedna od prvih, ako ne prvih, definitivno jedno od retkih dela sa početka 19. veka u kojima se pominje Vukodlak i Vampir u ovim krajevima: "Im Weingebirge ober dem Kamenik ist eine verfallene hölzerne Hütte, einst eine griechische Capelle mit Gesträuch verwachsen, in welcher, der Sage des Haufens nach, Wukodlak , das heisst Wampyr hauset."