NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 IZDANJA NA STRANIM JEZICIMA
 SPECIJALNA SKZ IZDANJA
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Slavonien und zum Theil Croatien I-II von Johann von Csaplovics (1819)

Slika knjige Artikal: 26269. Knj. 1-2 (komplet), 1, izdanje, Pesth 1819, knj. 1 tvrdi orig. kožni povez, knj. 2 tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. XXXII+237+387, nemački, vidi opis i slike za sadržaj | Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA | Pomoć
Izdavač: Hartleben, Autor: Johann Csaplovics, Oblast: Bibliofilski primerci : IZDANJA NA STRANIM JEZICIMA
   din.  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Slavonien und zum Theil Croatien; ein Beitrag zur Völker- und Länderkunde. Theils aus eigener Ansicht und Erfahrung (1809-1812), theils auch aus späteren zuverlässigen Mittheilungen der Insassen. Kapitalno delo koje je tokom celog 19. veka evropskim istoričarima, etnolozima i filolozima služilo kao priručnik za poznavanje Slavonije.
Johann von Csaplovics / Jovan Čaplović / Janoš Csaplovics,  1780 Pribelce - 1847 Beč) je bio slovačko-mađarski pravnik, topograf, etnograf i pisac.
Prva knjiga Slawonien und zum Theil Croatien, osim uvodnih napomena i sećanja na put do Pakraca, sastoji se od tri različita dela. U prvom je autor dao pregled glavnih prirodnih, geografskih i istorijskih karakteristika Slavonije, a u drugoj pregled gradova, značajnijih sela  Slavonije. Treći deo je posvećen narodima Slavonije. Autor je opširno opisao njegove fizičke  osobine, običaje, način života i stanovanja, jezik i pismo (Croatische i Slavonische (serbische).
 Nekoliko godina nakon boravka u Slavoniji Čaplovič je ljude koje je tamo upoznao spominjao srdačno, s poštovanjem i divljenjem. O episkopu Putniku, svom nekadašnjem poslodavcu, o grofici Janković i drugim svojim poznanicima Čaplovič je i nakon pet godina pisao s oduševljenim pohvalama. Korespondenciju je održavao sa mitropolitom Stratimirovićem, episkopom Kraljevićem. Stratimirovića je molio da se kod srpskih rodoljuba zauzme za Vukov rječnik. Mitropolit Stratimirović se u ono vreme veoma pozitivno izarazio o Čaplovićevom delu. Najveći protivnik Čaplovićevog dela bio je slavni Jernej Kopitar, koji je u novinama objavljivao negativne kritike pod pseudonimom Thomas Ljubibratitsch. Premda je smatrao da je knjiga vredna, zamerao mu je versku netrpeljivost i predrasude prema katolicima, kritikovao je Čaplovićevu tezu o srpskom jeziku i njegovu tvrdnju o srodnosti slovačkog i srpskog jezika, a najviše deo o govoru i književnosti u Slavoniji. Mišljenja drugih savremenika o ovoj knjizi su bila pohvalna.
Druga knjiga je podeljena u sedam poglavlja. Prva dva zauzimaju više od dve trećine knjige i u njima je autor veoma detaljno opisao nastanak, razvoj i probleme srpske pravoslavne crkve i njenog školstva u Slavoniji. Predmet proučavanja su bili crkvena organizacija i statistika, liturgija, sveštenstvo, hronologija, crkveno sudstvo itd. U sledeća je četiri poglavlja autor pisao o književnosti i srpskim književnicima iz Slavonije, o civilnom sudstvu, Vojnoj krajini i blizini Turaka. Deseto je poglavlje pregled kulturne situacije u Slavoniji te mogućnosti budućeg kulturnog razvoja. Na strani 70. nalazi se tabela sa diocezama i navedenom populacijom po jeziku koji govori.
Slavonien und zum Theil Croatien je verovatno jedna od prvih, ako ne prvih, definitivno jedno od retkih dela sa početka 19. veka u kojima se pominje Vukodlak i Vampir u ovim krajevima: "Im Weingebirge ober dem Kamenik ist eine verfallene hölzerne Hütte, einst eine griechische Capelle mit Gesträuch verwachsen, in welcher, der Sage des Haufens nach, Wukodlak , das heisst Wampyr hauset."