Lav Trocki : Kultura novog doba, sa predgovorom Dragiše Lapčevića

Lav Trocki : Kultura novog doba, sa predgovorom Dragiše Lapčevića
Oblast: Filozofija
Artikal: 26417 : Tezina: 0.08 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Autor: Lav Trocki
Opis: 1. srpsko izdanje, Beograd b.g (oko 1925), meki orig. povez, stanje skoro odlično, str. 66, ćirilica, veoma retka

0 RSD

Dodaj na listu

Lav Davidovič Trocki, pravo ime Lav Davidovič Bronštajn (7. novembar 1879 —  21. avgust 1940), bio je ruski revolucionar jevrejskog porekla i političar koji je imao istaknutu ulogu u Oktobarskoj revoluciji. Bio je jedan od glavnih organizatora Crvene armije i istaknuti član Politbiroa i CK. Razvio je koncept „permanentne revolucije“.
Lav Trocki je 1912. stigao u Kraljevinu Srbiju u Beograd kao izveštač o zbivanjima u Balkanskim ratovima, kao dopisnik moskovske Pravde. U to vreme još nije bio boljševik. Trocki je prilikom boravka u srpskoj prestonici imao česte susrete sa Dragišom Lapčevićem. Lav Trocki, koji se našao na licu mesta kao ratni dopisnik ruske liberalne štampe, oštro je komentarisao ono što je video u svojim reportažama. Kraljevina Srbija nije bila zadovoljna kako Trocki piše za rusku štampu, pa mu je uskratila gostomprimstvo, zbog čega je Lav Davidovič Bronštajn 1913. godine napustio Beograd.
Dragutin „Dragiša“ Lapčević (1867–1939) je bio srpski političar, novinar i istoričar. Bio je predsednik Srpske socijaldemokratske stranke od njenog osnivanja, narodni poslanik Kraljevine Srbije, opštinski odbornik u Beogradu i urednik Radničkih novina. Lapčević je bio dosledan Drugoj internacionali i austromarksistima, naročito Karlu Kauckom, dok su od ruskih teoretičara na njega uticali Trocki, Plehanov i socijalisti 19. veka. Lenjina i delatnost Treće internacionale (Kominterne) nikada nije smatrao za prave socijalističke uzore, jer je uvek naglašavao humanističku stranu borbe za socijalizam. Od srpskih mislilaca, njegov intelektualni uzor je bio Svetozar Marković