Časopis Gradac : "Mlada Bosna"

Časopis Gradac : "Mlada Bosna"
Artikal: 28421 : Tezina: 0.56 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Izdavač: Gradac
Opis: Časopis za književnost, umetnost i kulturu. Broj 175/176/177, 2010, meki povez, stanje odlično, str. 275, ćirilica

943 RSD

Dodaj na listu

GRADAC u svom dvobroju povodom stogodišnjice pokreta MLADA BOSNA, koji je priredio Muharem Bazdulj, preispituje stereotipe u percepciji ove organizacije sa istorijskog, oslobodilačkog, književnog, jugoslovenskog, pesničkog, nacionalnog, revolucionarnog i pseudomitološkog stanovišta.

"Prilozi koje donosi ovaj svezak Gradca Mladoj Bosni prilaze iz različitih perspektiva. Tu je, najpre, istorijski okvir, te priča o Sarajevskom atentatu montirana kroz izvještaje nekoliko autora (Ljubibratić, Dedijer, Smit...).

Tu su zatim tekstovi najvećih jugoslovenskih pisaca, koji su listom, makar i različitim intenzitetom, bili vezani za Mladu Bosnu (Andrić, Krleža, Crnjanski, Ujević...). Tu su, naravno, i radovi samih mladobosanaca (Gačinović, Vidaković, Jevtić...), kao i svojevrsni portreti pojedinih značajnih ličnosti iz Mlade Bosne (od Mitrinovića do Ilića)... Danas, kad Jugoslavije nema, a kad se Mlada Bosna uglavnom prezire, a medju malobrojnima koji je slave najviše je onih koji to čine iz pogrešnih razloga i na pogrešan način, pravo je vrijeme da mladobosancima bude posvećen jedan svezak književnog časopisa. " (M. Bazdulj)