Od jednog krvnika drugome, istorijska pripovijetka iz života srpskoga naroda u Hercegovini - Risto T. Proroković - Nevesinjac (1906)

Od jednog krvnika drugome, istorijska pripovijetka iz života srpskoga naroda u Hercegovini - Risto T. Proroković - Nevesinjac (1906)
Artikal: 29432 : Tezina: 0.14 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Beograd 1906, meki orig. povez, stanje vrlo dobro, str. 109, ćirilica

0 RSD

Dodaj na listu

Risto T. Proroković Nevesinjac (Nevesinje, 1869 — Nevesinje, 28. april 1908.) je bio srpski pisac i istoričar. Jedan od veoma istaknutih Nevesinjaca u periodu nakon oslobođenja od Turaka. Pojavljivao se sa svojim člancima u raznim srpskim listovima, štampano je i nekoliko njegovih knjiga.

Baveći se nacionalnim i javnim radom 1891. dao je podstrek za osnivanje Srpskog pjevačkog društva Zastava. Bio je njegov utemeljivač, predsednik i društveni horovođa. U njegovoj kući je bila otvorena prva osnovna škola u Nevesinju gde je i sam predavao. Zbog svoje rodoljubive delatnosti bio je hapšen i zatvaran od austrijskih vlasti, te je 1896. godine pobegao u Crnu Goru, a dve godine kasnije prešao u Srbiju, u Pirot, gde je pokrenuo politički list Nevesinje, koji je ubrzo prestao izlaziti. Iz Pirota prelazi u Beograd gde živi duže vreme.

Kada je teško oboleo, na preporuku Jovana Skerlića pošao je za Dubrovnik. Nakon što je bolest uznapredovala, prenesen je u Nevesinje 27. aprila 1908. godine gde je i umro istog dana. Književni rad mu je vezan isključivo za Hercegovinu i Crnu Goru. Na tom polju se istakao istorijskim spisima, pripovetkama i jednom dramom.