NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Knjižara > Filozofija
Šta je metafizika - Krsta Cicvarić (1910)
Slika knjige Artikal: 29510. Opis: Beograd 1910, sa potpisom i iz biblioteke Mladena St. Đuričića, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 27, ćirilica
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA, Težina: 0.1 kg | Pomoć
Izdavač: -, Autor: Krsta Cicvarić
   din.  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Ko je bio Krsta Cicvarić. Srpski politički aktivista, anarho-sindikalista, novinar. Jedan od najčuvenijih, a istovremeno i najopskurnijih srpskih filozofa, Branislav Petronijević (1875–1954), muku je mučio sa jednim od začetnika anarho-sindikalističkog pokreta u Srbiji, Krstom Cicvarićem. Naime, Krsta Cicvarić (1879–1944), osnivač prvog anarho-sindikalističkog lista u Srbiji, Hleb i sloboda (1905), pokretač mnogih drugih anarhističkih listova, i autor velikog broja radova na temu anarhizma i anarho-sindikalizma, poput Iz anarhističkog programa, Anarhizam i anarhisti i sl, učesnik i podstrekivač nasilnog štrajka radnika beogradske šećerane 1907. godine, žestoki kritičar izdajničke socijal-demokratije, te borac protiv države i kapitalizma, je nakon studija filozofije u Beču, odlučio da sa njima nastavi u Beogradu. Nesrećnom Petronijeviću je zapalo da baš u to vreme razvija svoju „nauku” na Beogradskom Univerzitetu koji je u tome periodu iznikao iz Velike škole. Tada vanredni profesor, Petronijević, suočen sa dovođenjem u pitanje njegovih nesuvislih ideja, toliko je bio iznerviran Cicvarićem i njegovom spremnošću na preispitivanje svega, da je nakon određenog perioda Petronijević odbijao da govori i demonstrativno napuštao amfiteatar, ukoliko bi uočio da Krsta prisustvuje predavanju.

Međusobnoj ljubavi svakako nisu doprinele ni dve brošure koje je tokom 1909. plasirao Cicvarić: „Idealizam ili materijalizam? S naročitim pogledom na filosofiju Branislava Petronijevića” i „Filosof d-r Branislav Petronijević u pričama”. U njima Cicvarić primećuje da je „teorija g. Petronijevića, pored toga što je pogrešna, još je i utopijska i nekorisna”, pa mu preporučuje „da ne troši uzalud vreme u pokušajima da stvori svoj novi sistem filosofije, pokušajima koji su na Zapadu ostali potpuno neopaženi, a u Srbiji ubili svaki kredit filosofiji”, nego da batali celu stvar i posveti se nečemu pametnijem.

Život Krste Cicvarića, je bio prepun najneverovatnijih epizoda. Njegov privatni i politički sukob, uključujući i fizičko razračunavanje, sa bliskim rođakom Dimitrijem Tucovićem, sukob sa represivnim aparatom države i gazdama, njegov odnos prema pravima životinja i mnogo toga još.

Drugi svetski rat zatekao ga je u Beogradu. Gotovo slep, povremeno piše za okupacijske listove, pa ga partizani 31. oktobra 1944. godine zbog toga, a i ranijih napada na SSSR, streljaju. Grob mu se ne zna.

Detaljniji članak o Krsti Cicvariću pročitajte ovde>