NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
 Domaća i jugoslovenska
 Istorija i teorija knjizevnosti
 Knjige za decu
 Narodna knjizevnost
 Naučna fantastika
 Poezija
 Reč i misao
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Knjiga večnosti, filigrani - Sibe Miličić (1922)
Slika knjige
Oblast: Knjizevnost : Domaća i jugoslovenska
Opis: 1. izdanje, Beograd 1922, tvrdi originalni povez (prva stand. verzija), stanje odlično, str. 80, ćirilica, vidi opis, vrlo retka
Artikal broj: 29575
Zalihe: 1 u zalihama
Izdavač: Geca Kon
Autor: Sibe Miličić
Težina: 0.2 kg
2,949 din  |  €24.99

Poruci pouzecem
url

Dodaj na Listu ≡

Sibe (Josip) Miličić (Brusje, Hvar 3. april 1886. - Bari, Italija 1944.) je bio srpski književnik i književni kritičar, ili bolje reći bio je kontroverzni umetnik, pesnik, pripovedač, romanopisac, slikar, diplomata Kraljevine Jugoslavije. Sa svojom generacijom stvaralaca probijao je put naše književnosti ka svetskoj literaturi, posebno u Francuskoj. Na domaćoj sceni izdavao je knjige isključivo na ćiriličnom pismu i doživljavao srpsku kulturu kao južnoslovenski Pijemont.

2017. godine održan je naučni skup o ovom piscu, slikaru i diplomati, koji je ostao je bez pravog mesta u istorijama i srpske i hrvatske književnosti.

Ovaj rođeni Dalmatinac, izuzetan talenat, poliglota, prijatelj Andrića, Crnjanskog, Krkleca, Dobrovića, svojom ličnošću je svojevremeno oduševljavao pisce savremenike ali je njegovo raznovrsno delo decenijama ostalo u dubokoj senci. Miličićevo odsustvo iz književnih kanona ublaženo je bar delimično kroz prisustvo u Lamentu nad Beogradom i Lirici Itake i komentarima Miloša Crnjanskog:

ESPANJA i naš Hvar,
Dobrović mrtvi, šejk što se u Sahari beli,
priviđaju mi se još, kao utvare, vatre, var.
Moj Sibe poludeli, zinuo kao peš.

Miloš Crnjanski, Lament nad Beogradom

Miličić je autor manifesta književnog pokreta kosmizam pod naslovom Jedan izvod koji bi mogao da bude program (1920).

Imao je sreću da upozna lično Marinetija u Rimu 1911. i tako na samom izvoru vidi stvaranje novog pravca avangarde. Uloga u formiranju avangardnog pokreta kod nas posle 1918. godine je izuzetna jer je bio jedan od retkih pisaca koji je još pre Velikog rata upoznao i nemački ekspresionizam i italijanski futurizam.

Najznačajnija dela S. Miličića su zbirke "Knjiga radosti" i "Knjiga večnosti", koje su sinteza nemačkog ekspresionizma i futurizma.

U Prvom svetskom ratu priključio se Dunavskoj diviziji i učestvuje u borbama na Mačkovom kamenu kao dobrovoljac. Na predlog Jugoslovenskog odbora i srpske Vlade Sibe Miličić u jeku Prvog svetskog rata piše knjigu Dalmatinska ostrva koju objavljuje Državna štamparija u Nišu 1915. godine afirmišući ideju oslobođenja i opasnost od italijanizacije slovenskog stanovništva. Odlukom srpske vlade iste godine odlazi u Rusiju s ciljem da okupi zarobljenike koji žele da se pridruže kao dobrovoljci srpskoj vojsci u povlačenju i potom na Krfu. Iz Rusije dolazi na Krf s dobrovoljcima i sa sto srpskih oficira dobrovoljaca formira Jugoslovensku diviziju s kojom učestvuje u borbama u Dobrudži.

Posle Drugog svetskog rata Siba Miličića nema ni u jednoj istoriji jugoslovenske književnosti, već se njegovo ime pominje kao deo avangardne grupe umetnika. Kritičke sudove o Miličićevom književnom delu dali su Pero Slijepčević, Tin Ujević, Milan Bogdanović, Aleksandar Ilić, Ljubomir Micić, Risto Ratković, Branimir Donat, Radovan Vučković. Pre Prvog svetskog rata uživa poverenje Jovana Skerlića i Pavla Popovića.