Starim tragom (Na grobovima u tuđini) - Budimir Švabić 1930

Starim tragom (Na grobovima u tuđini) - Budimir Švabić 1930
Oblast: Istorija
Artikal: 29705 : Tezina: 0.62 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1930, tvrdi naknad. + meki orig. povez, ilustr., stanje vrlo dobro 4+, str. 123+200+karta Krfa sa grobljima, ćirilica, vidi slike

4 425 RSD

Dodaj na listu

"Starim tragom" Budimira Švabića je knjiga koja pokušava da od zaborava otrgne groblja i imena srpskih vojnika palih tokom završnih godina Prvog svetskog rata. I. Na grobovima u tuđini: Krf, Vido, Malta, Bizerta, Lazuaz, Ferivil, Tunis... II. Žrtve koje se ne smeju zaboraviti: spisak sahranjenih vojnika u više desetina mesta Od Vida, preko Tunisa i Alžira, do Šeršela, sa svim u to vreme raspoloživim podacima, o imenima, prebivalištima, nazivima pukova gde su služili vojsku, datumima i mestima smrti.

Sam Budimir Švabić o ovoj knjizi u uvodu kaže: "Izdajući ovu knjigu imao sam pred sobom dva cilja: da ostavim trag o prvom putovanju naše flote u inostranstvo i da sačuvam budućim generacijama uspomenu na velike žrtve čiji su grobovi ostali u tuđini da budu najrečitiji svedoci velikog narodnog mučeništva i epohalnog stvaranja. Ako sam sa ovom spomenicom bar malo uspeo, biću neobično zadovoljan, jer sam ispunio jednu dužnost koju svi osećamo prema ovim svetim imenima koja su priložena uz ovu knjigu."