Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
 Stare karte, gravire, atlasi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Četiri putovanja Kristifora Kolumba, testament - Kristofor Kolumbo
Slika knjige
Oblast: Geografija, Putopisi
Opis: Beograd 2018, meki povez, stanje: kao novo, str. 256, latinica
Artikal broj: 29788
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Cigoja
Autor: -
Težina: 0.4 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

U ovoj knjizi sakupljeni su izveštaji sa četiri plovidbe u Novi svet koje je preduzeo Kristifor Kolumbo, kao i njegov testament.

Nijedan od ovih dokumenata nije sačuvan u svom originalu, mada zbog toga, bez sumnje, nisu izgubili ništa od svoje nesumnjive istorijske, pa čak i književne vrednosti.

Izveštaji sa prve i treće plovidbe do nas su stigli kao kopije koje je, prema Admiralovom originalu, napravio dominikanac fra Bartolome de las Kasas, u jedinom rukopisu koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Madridu.

Ne znamo za izveštaj sa druge plovidbe, mada imamo obimne istovremene izveštaje koje su napisali Kolumbovi saputnici, što se ne sreće u tolikom obimu prilikom drugih plovidbi. Kao zamenu za taj izgubljeni Dnevnik ovde smo prepisali Izveštaj koji je Kolumbo poslao Kraljevima, pet meseci nakon početka puta, obaveštavajući ih o svom poduhvatu i problemima, koji, iako ne može da bude kompletan (osim prvog, to nije nijedan drugi izveštaj), služi kao orijentacija. Original koji je potpisao Admiral čuva se u arhivu vojvotkinje od Albe, u palati Liria u Madridu. Izveštaj sa četvrtog puta nalazi se u rukopisu, danas vlasništvo Univerzitetske biblioteke u Salamanki, u kome je nepoznati prepisivač preneo pismo koje je, sa datumom od 7. jula 1503, Kristifor Kolumbo pisao Kraljevima opisujući im svoju poslednju plovidbu u Novi svet. Na kraju, Testament Admirala, napisan u Valjadolidu dan pre njegove smrti, čuva se kao notarska kopija u Generalnom arhivu Indija u Sevilji, i čini deo bloka koji je iz porodične arhive vojvoda od Veragve (direktni potomci Kolumba) početkom ovog veka prenet u arhiv u Sevilji.

Kako namera ove knjige nije da napravi iscrpnu studiju lika Kristifora Kolumba, niti zemalja koje je otkrio, ni mnogobrojnih problema koji su se javili pre, u toku i posle Otkrića, već jednostavno da predstavi tekstove koji opisuju njegova putovanja, činilo mi se mnogo korisnijim i praktičnijim da napravim široke šeme svakog od putovanja, nego da ponavljam poznate fraze ili da napravim beskorisne pohvale njegove erudicije, što svaki čitalac može da pronađe u brojnim knjigama o velikom moreplovcu.

Mislim da se na taj način lako može pronaći ličnost (ako je imala bilo kakvu relativno značajnu ulogu u posadi), neki brod i čak i mesto prolaza ako se pregleda hronološka sinteza. Iako ukratko, ukazati na ciljeve i rezultate svakog od putovanja bilo je evidentno, bolje će se razumeti svaki poznati tekst ako se unapred zna šta je bila namera i koliko se u tome uspelo. Deo pod naslovom Izvori takođe je obavezan, i mislim da je od velike koristi znatiželjnom čitaocu, jer, iščitavajući, lako dolazi u poziciju da sazna, gde može da pronađe ne samo dokumente koje je napisao Kolumbo u svakom trenutku, već takođe i one koji su njemu bili upućeni u to vreme, i izveštaje o samom istorijskom činu koje su preneli savremeni hroničari.

Naposletku, radi se o tome da se napravi jedan vodič kroz ovu materiju, što ne donosi nijedna druga knjiga. 


© 2006-2020 Internet knjižara Antikvarneknjige.com