Čistilište za žene, "Purgatio menstruatarum". Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Čistilište za žene, "Purgatio menstruatarum". Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"
Artikal: 31052 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, format 49x39cm, stanje: odlično, vidi slike i opis

14 159 RSD

Dodaj na listu

Ovaj bakrorez iz 18. veka ilustruje deo iz Starog zaveta, iz Treće Mojsijeve knjige zvane "Knjiga Levitska" (Levitici 15:19-28) i naslovljen je "Purgatio menstruatarum".

Ovaj deo "Knjige Levitske" govori o obrednoj čistoći i održavanju higijene. Pored ostalog, smatrano je da su žene rođenjem deteta postajale nečiste i bilo je potrebno da se odvoje i prinesu posebne žrtve. Zbog mesečnog ciklusa, tečenja semena ili izliva iz polnih organa osoba je takođe postajala nečista. Zato je trebalo da se privremeno odvoji od ostalog naroda, a kad bi se očistila, trebalo je da se okupa i da opere svoju odeću.

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.