Iz vladavine Obrenovića i Ivan danjski atentat - piše S. K. (Sofija Koča) 1910

Iz vladavine Obrenovića i Ivan danjski atentat - piše S. K. (Sofija Koča) 1910
Oblast: Istorija
Artikal: 31092 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Autorsko izdanje
Autor: Sofija Koča
Opis: 1. izdanje, Beograd 1910, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+ (nerasečeni tabaci), str. 144, ćirilica, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

O autoru i knjizi:

Sofija Koča rođena je u Osijeku 1861. godine u srpskoj porodici. Udala se za poreskog činovnika Aleksandra Koču i sa suprugom i decom živela je u Osijeku, Karlovcu, Irigu i Vinkovcima. Suprug je napušta 1906. godina, a ona nastavlja da se sama stara o sedmoro dece. Umire u Zemunu 1942. godine. Osim što je pisala prozu koju je objavljivala u sopstvenim izdanjima, Sofija Koča bila je i privatna učitaljica nemačkog jezika i nadzirateljka bolesnika. Posebno se ističe njen misionarski rad: sakupljala je priloge za izgradnju pravoslavne crkve u Rojču (Slovenija).

Dela Sofije Koča:

Svetli karakteri (1900) Iz vladavine Obrenovića i Ivan danjski atentat (1910) Moć majčine molitve. Namenjeno materama hristijankama svete pravoslavne vere. U slavu Presvetoj Bogorodici. (1921) Doživljaji sa puta kroz otadžbinu (1925) Priče iz savremenog života (1931) Božija pravda (1933) Molitvenik za sve hristijane, na koje će se izliti blagodat i pomoć božije milosti, ako ga čitaju (1938)

Izvod iz knjige:

Prateći uglavnom događaje koji se u Srbiji zbivaju (Sofija piše u Osijeku-Slavonija), moramo se osvrnuti na sud ostalih naroda o Srbiji, odnosno o srpskoj vladi i narodu, koji tamo živi. Pa imajući to na umu, mnogo puta me to u srcu zabolelo što sam nailazila na silne uvrede i omalovaženja svega onoga što je srpsko, a poglavito onoga što se u poslednje vreme događa.

Nas Srbe koji živimo van Srbije mora zaboleti u dnu srca kad vidimo kako se raznose ružni i lažni glasovi o Srbiji. Tim većma mora da nas bole što se ocrnjuje onako podlo i na onakav gadan način Kraljevski Dom Srpski, a to čine srpski sinovi još mnogo gadnije i podlije no što to čine i strani dušmani imena srpskog...