NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Konstantin A. Jovanović : Arhitekta velikog formata- Danijela Vanušić

Konstantin A. Jovanović : Arhitekta velikog formata- Danijela Vanušić
Oblast: Arhitektura
Artikal: 31184 : Tezina: 0.3 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Beograd 2013, meki povez, stanje: odlično, ilustracije, str. 106, ćirilica

1 398 RSD

Dodaj na listu

Konstantin A. Jovanović : Arhitekta velikog formata :  Srednjoevropski intelektualac srpskog porekla na prelazu 19. u 20. vek.

Povodom obeležavanja 165 godina od rođenja jednog od najuglednijih srpskih arhitekata, Muzej grada Beograda je uz organizovanje izložbe, objavio i knjigu "Konstantin A. Jovanović: arhitekta velikog formata", autorke Danijele Vanušić. U želji da se javnosti predstavi, ne samo graditeljska već i lična Jovanovićeva biografija, zahvaljujući postojanju bogatog fonda koji se čuva u Muzeju grada Beograda.

Konstantin A. Jovanović (1849–1923) pripada generaciji arhitekata koji su na prelazu iz 19. u 20. vek svojim graditeljskim rukopisom dodatno uticali na reprezentativni razvoj centralnog jezgra, dajući Beogradu izgled savremene evropske prestonice. Zahvaljujući, pre svega, zgradi Narodne banke, kao i ostalim delima, čiji najveći deo i danas postoji, ime Konstantina Jovanovića postalo je deo kulturnog identiteta beogradske sredine. I mada je njegova stvaralačka biografija, nakon višedecenijskih istraživanja različitih generacija, u velikoj meri rekonstruisana, njegova individualnost, život i istorijski lik ostali su nedovoljno poznati.