Komunike br. 5 CK KPJ od januara 1941 / Aleksandar Ranković: Organizaciono pitanje KPJ u Narodno-oslobodilačkoj borbi

Komunike br. 5 CK KPJ od januara 1941 / Aleksandar Ranković: Organizaciono pitanje KPJ u Narodno-oslobodilačkoj borbi
Oblast: Istorija
Artikal: 31473 : Tezina: 0.04 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: B.m., b.g (najverov. ratno izdanje*), meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 20, latinica, ekstremno retka, vidi opis i slike

4 719 RSD

Dodaj na listu

Na knjizi nije označen izdavač, nema mesta izdanja, kao ni godine izdanja. U bibliografiji brošura i periodike iz NOB-a pronašli smo ovu knjigu (vidi sliku br. 2), ali isto nije navedena godina, što govori da o tome nije bilo pouzdanih saznanja ili izvora po kojima bi se moglo odrediti. Kao izdavač naveden je CK KPJ (što je verovatno logična pretpostavka). Ono što se zna i što je na kraju teksta u knjizi navedeno je sledeće: Komunike je iz januara 1941, dok je na kraju teksta "Organizaciono pitanje..." navedeno da je ovaj Rankovićev tekst prvobitno štampan kao članak u časopisu "Proleter" br. 16 od decembra 1942. godine.

Na osnovu pređašnjeg mogli bi datirati ovu knjigu u period između 1943 i 1944. godine. Pretpostavljamo da nije izdata nakon rata, 1945 g. ili kasnije, jer bi u knjizi bio naveden bar izdavač ili štamparija. Odsustvo svih podataka navodi da se najverovatnije radi o ilegalnom ratnom izdanju. Takođe treba navesti da ove knjige nema u Cobiss zajedničkoj bazi srpskih biblioteka. Nema ga ni u istom katalogu za Bosnu i Hercegovinu, kao ni u crnogorskom fondu. Srpska bibliografija 1868-1944 takođe nema zabeleženo ovo izdanje.

Izgleda da je ovaj Rankovićev tekst preštampavan tokom Drugog svetskog rata jer ga nalazimo objavljenog i u jednom izdanju "Oblasnog komiteta KPJ za Kozaru", gde su pored ovog, u istoj publikaciji štampani i jedan Titov i Staljinov tekst. Treba navesti i da je prvi "Komunike CK KPJ" objavljen 1940. godine pod naslovom "Komunike CK KPJ povodom tri godišnjice"