NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
 Kulture Istoka
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Kriminalni zabavnik : Tamnica, senzaciono-avanturistički roman br. 1-4

Slika knjige Artikal: 31512. Br. 1-4, Beograd b.g (oko 1937-40), meki povez, stanje vrlo dobro 4+, ćirilica, vidi slike i opis | Zalihe: 1 u zalihama | Pomoć
Izdavač: Mika Miš, Autor: Branko Vidić, Oblast: Periodicna stampa
  2,359 din.  |  €19.99

Poruci pouzecem
url

Kriminalni zabavnik, ilustrovani zabavno-kriminalni magazin koji je izlazio kao besplatni dodatak uz, i u izdanju "Mike Miša". Tamnica je roman auotra Brandona Vida (pseudonim Branka Vidića), koji je izlazio kao dodatak u više od 100 brojeva. Na ovoj stranici nalaze se u ponudi prva 4 broja romana "Tamnica".

Branko Vidić

Rođen je 1904. godine u Derventi. U toku prvog svetskog rata do lazi sa roditeljima u Beograd  i već tokom gimnazijskog školovanja počinje da se bavi spisateljskim radom. Prve članke objavio je u listovima poznatog beogradskog izdavača Ivana Zrnića.

Poznanstvo sa Milutinom Ignjačevićem (kasnije urednikom Kriminalnog zabavnika) imaće odlučujući uticaj na dalji životni put Branka Vidića. Angažujući ga za saradnika u Ivkovićevom listu „Robinzon“, Ignjačević mu omogućava da realizuje svoj prvi scenaristički pokušaj, koji će crtački uobličiti Nikola Navojev. Bila je to obrada Gogoljeve priče „Taras Buljba“, čiji kraj čitaoci neće dočekati zbog obustavljanja daljeg izlaženja lista. Naredne Vidićeve tekstove ponovo će realizovati Nikola Navojev, ali ovoga puta za „Miku Miša“.

Pojava prve sveske romana „Dubrovački gusar“, objavljene kao besplatan prilog 73. broja „Mike Miša“ (19. februar 1937), označila je početak plodnog Vidićevog stvaralaštva u oblasti romansiranog avanturističko istorijskog žanra. Naredne sveske „Dubrovačkog gusara“ izlazile su u ediciji „Kriminalni zabavnik“, dostižući tiraže kakvim se u to vreme mogao pohvaliti retko koji pisac zabavne literature. Veliku popularnost doživeh su i njegovi ostali romani (napisao ih je oko trideset): „Tamnica“, „Gospodar noći“, „Gorski vojvoda“, „Hajduk Mijat”, „Sibir ili ataman Godunov” i drugi. Vidić se po pravilu potpisivao nekim od svojih brojnih pseudonima, od kojih je najpoznatiji bio Brandon Vid.

Vidić se i po kvalitetu i po obimu dela smatra najvažnijim srpskim i jugoslovenskim stripskim scenaristom tzv. „Zlatnog doba stripa“ (1935 — 1941). Bio je jedan od crtača okupljenih oko "Beogradskog kruga", izvanredne strip-škole, čuvene i u svetskim razmerama.