Kriminalni zabavnik : Tamnica, senzaciono-avanturistički roman br. 1-4

Kriminalni zabavnik : Tamnica, senzaciono-avanturistički roman br. 1-4
Artikal: 31512 : Tezina: 0.06 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Mika Miš
Opis: Br. 1-4, Beograd b.g (oko 1937-40), meki povez, stanje vrlo dobro 4+, ćirilica, vidi slike i opis

2 359 RSD

Dodaj na listu

Kriminalni zabavnik, ilustrovani zabavno-kriminalni magazin koji je izlazio kao besplatni dodatak uz, i u izdanju "Mike Miša". Tamnica je roman auotra Brandona Vida (pseudonim Branka Vidića), koji je izlazio kao dodatak u više od 100 brojeva. Na ovoj stranici nalaze se u ponudi prva 4 broja romana "Tamnica".

Branko Vidić

Rođen je 1904. godine u Derventi. U toku prvog svetskog rata do lazi sa roditeljima u Beograd  i već tokom gimnazijskog školovanja počinje da se bavi spisateljskim radom. Prve članke objavio je u listovima poznatog beogradskog izdavača Ivana Zrnića.

Poznanstvo sa Milutinom Ignjačevićem (kasnije urednikom Kriminalnog zabavnika) imaće odlučujući uticaj na dalji životni put Branka Vidića. Angažujući ga za saradnika u Ivkovićevom listu „Robinzon“, Ignjačević mu omogućava da realizuje svoj prvi scenaristički pokušaj, koji će crtački uobličiti Nikola Navojev. Bila je to obrada Gogoljeve priče „Taras Buljba“, čiji kraj čitaoci neće dočekati zbog obustavljanja daljeg izlaženja lista. Naredne Vidićeve tekstove ponovo će realizovati Nikola Navojev, ali ovoga puta za „Miku Miša“.

Pojava prve sveske romana „Dubrovački gusar“, objavljene kao besplatan prilog 73. broja „Mike Miša“ (19. februar 1937), označila je početak plodnog Vidićevog stvaralaštva u oblasti romansiranog avanturističko istorijskog žanra. Naredne sveske „Dubrovačkog gusara“ izlazile su u ediciji „Kriminalni zabavnik“, dostižući tiraže kakvim se u to vreme mogao pohvaliti retko koji pisac zabavne literature. Veliku popularnost doživeh su i njegovi ostali romani (napisao ih je oko trideset): „Tamnica“, „Gospodar noći“, „Gorski vojvoda“, „Hajduk Mijat”, „Sibir ili ataman Godunov” i drugi. Vidić se po pravilu potpisivao nekim od svojih brojnih pseudonima, od kojih je najpoznatiji bio Brandon Vid.

Vidić se i po kvalitetu i po obimu dela smatra najvažnijim srpskim i jugoslovenskim stripskim scenaristom tzv. „Zlatnog doba stripa“ (1935 — 1941). Bio je jedan od crtača okupljenih oko "Beogradskog kruga", izvanredne strip-škole, čuvene i u svetskim razmerama.