NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Pismo sa potpisom igumana Jovana Nedića iz manastira Žitomislić kod Mostara u Hercegovini

Pismo sa potpisom igumana Jovana Nedića iz manastira Žitomislić kod Mostara u Hercegovini
Artikal: 31542 : Tezina: 0.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Rukopis
Opis: Manastir Žitomislić, 1. februara 1970, tekst kucan na mašini ćirilicom, svojeručni potpis, stanje: odlično, unikat.

0 RSD

Dodaj na listu

Iguman Jovan Nedić autor je knjige o svom rodnom mestu "Selo Slatina kod Bosanskog Šamca i njena okolina". Pismo koje se nalazi na ovoj stranici deo je njegovog istraživačkog rada na pomenutoj knjizi, kao što se može videti u tekstu pisma.

O manastiru

Manastir Žitomislić – Blagoveštenja Presvete Bogorodice iz 15. veka, pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačke i primorske Srpske pravoslavne crkve. Smešten je u selu Žitomislići kod Mostara, u Hercegovini.

Stradanje

U junu 1941. godine ustaše su pobile celo bratstvo manastira Žitomislića i bacile u Vidonjsku jamu, na desnoj obali Neretve. Manastir je opusteo. Krajem 1941. godine manastirske konake su zapalili ustaše i Nemci. Hrvati su polovinom juna 1992. godine, manastir Žitomislić spalili i srušili. Sestrinstvo sa igumanijom Evpraksijom i duhovnikom igumanom Jovanom (Nedićem) izbeglo je iz manastira nekoliko sedmica pre hrvatske agresije. Utočište su našli u manastiru Dokmir kraj Uba.