Izvještaj Zadarske Konzistorije o kapitalima ... (Slučaj Dositeja Jovića) - Mostar 1911

Izvještaj Zadarske Konzistorije o kapitalima ... (Slučaj Dositeja Jovića) - Mostar 1911
Oblast: Istorija
Artikal: 31602 : Tezina: 0.12 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Mostar 1911, tvrdi povez, stanje vrlo dobro 4+ (pečat), str. 36, ćirilica, ekstremno retka, vidi opis

3 539 RSD

Dodaj na listu

Izvještaj Zadarske Konzistorije o kapitalima, kojim ona upravlja ili ih nadzire na osnovu referata u vanrednoj konzistorijskoj sjednici državnoj 8. (21) avgusta 1911.

Iako je naslov knjige nejasan na prvi pogled (o čemu se ovde radi?), sadržaj je vrlo konkretan i bavi se smrću kotorskog episkopa Dositeja Jovića, njegovim radom i štetom koju je načinio, pa se na početku kaže:

Kako neprirodna smrt pok. kotorskog episkopa Dositeja Jovića, tako i povod istome, zadali su težak udar srpsko-pravoslavnoj crkvi dalmatinskoj. Konzistorija Zadarska smatrala je od prvog časa za svoju najsvetiju dužnost, da upotrebe sve mere, kako bi se čim pre predali zaboravu rđavi utisci, koje je prouzrokovao kobni rad jednog zabludelog crkvenog službenika, koji je uspeo da se popne čak i na uzvišenu vladičansku stolicu. Trudili su se neumorno, da se kako bilo nadoknadi i materijalna špteta, koju je pok. Jović naneo za vreme svoga dugogodišnjeg delovanja u Konzistoriji Zadarskoj zloupotrebom poverenja ...

Ako otvorimo srpsku Vikipediju, o Joviću, pored ostalog, piše sledeće:

Dositej (Dragomir) Jović (Drniš, 4/16. oktobar 1856 — Kotor, 29. septembar/12. oktobar 1910) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve. Od početka 1881. do početka 1884. godine službovao je kao pravoslavni sveštenik - administrator parohije u Kistanjima. Pozvan je onda u Zadar 1884. godine, kao pomoćni izvestilac Konzistorije, gde je postao predsednik, pa arhimandrit potpredsednik 19. marta 1886. godine. Jović je takođe bio referent, knjigovođa i blagajnik više godina pri zadarskoj Konzistoriji. Kasnije se ispostavilo (kada je već bio vladika) da je proneverio preko 70.000 kruna koji su pripadali Konzistoriji, zbog čega je trebalo da odgovara.

Pre izbora za episkopa bio je 25 godina član - predsednik konzistorije i saradnik episkopa dalmatinskih Stefana i Nikodima (Milaša). Arhimandritom je postao 1886. godine. Nakon smrti episkopa Stefana Kneževića upravljao je (1890) dalmatinskom eparhijom. Predavao je kao jeromonah na Zadarskoj bogosloviji. Dobio je od episkopa Nikodima Milaša 1905. godine vladičansku mitru. Za episkopa bokokotorskog posvećen je u grčkom hramu Svete Trojice u Beču 21. novembra 1908. godine.

Život je završio tragično 12. oktobra 1910. godine. Zbog velike pronevere novca, za vreme dok je bio blagajnik konzistorijalni u Zadru, vladika se pritisnut sa svih strana, ubio iz pištolja. Bio je nosilac od 1896. godine srpskog Ordena Sv. Save III reda, crnogorskog Ordena Danilovog III reda i austrijskog Ordena gvozdene krune III reda. Bila mu je 1896. godine ponuđenja mitropolijska stolica u Sarajevu, ali je nije prihvatio.

Interesantan tekst na ovu temu možete pročitati na sajtu borbazaveru.info

Prema COBISS-u u fondovima svih srpskih biblioteka nalaze se samo 3 primerka ove knjige i još jedan u pripremi.