Kamila "Camelus" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Kamila "Camelus" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"
Artikal: 32499 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, graver: M. Tyroff, format 46x35cm, stanje: odlično, vidi slike i opis

11 799 RSD

Dodaj na listu

Motiv ove gravire naslovljene na latinskom "Camelus" (Kamila) odnosi se na "Knjigu Levitsku", tj. ilustruje deo iz Starog zaveta, iz Treće Mojsijeve knjige zvane "Knjiga Levitska (Levitici XI: 4), gde se kaže sledeće: Ali onih što samo preživaju ili što samo imaju papke razdvojene, ne jedite, kao što je kamila, jer preživa ali nema papke razdvojene; da vam je nečista.

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.