Egzodus, Egipatski hijeroglifi "Mоεхолатреiа Aegyptiorum" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Egzodus, Egipatski hijeroglifi "Mоεхолатреiа Aegyptiorum" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"
Artikal: 32500 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, graver: G. D. Heuman, format 46x35cm, stanje: odlično, vidi slike i opis

11 799 RSD

Dodaj na listu

Motiv ove gravire naslovljene "Mоεхолатреiа Aegyptiorum" odnosi se na "Egzodus", tj. ilustruje deo iz Starog zaveta, iz Druge Mojsijeve knjige zvane "Knjiga izlaska" ili "Egzodus" (Exodi XXXII: 4), gde se kaže sledeće: A on uzevši iz ruku njihovih, sali u kalup, i načini tele saliveno. I rekoše: Ovo su bogovi tvoji, Izrailju, koji te izvedoše iz zemlje misirske.

Knjiga izlaska govori o izbavljenju sinova Izrailjevih iz egipatskog ropstva zahvaljujući Bogu (Jehovi), koji je odabrao decu Izraelovu za svoj izabrani narod. Predvođeni prorokom Mojsijem, sinovi Izrailjovi lutaju Sinajskom gorom, gde im je Bog obećao zemlju hanansku („obećanu zemlju“) u zamenu za njihovu vernost.

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.