NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
 Stare mape, gravire, atlasi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Egzodus, Egipatski hijeroglifi "Mоεхолатреiа Aegyptiorum" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Slika knjige Artikal: 32500. Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, graver: G. D. Heuman, format 46x35cm, stanje: odlično, vidi slike i opis | Zalihe: 1 u zalihama | Pomoć
Izdavač: Johann Jakob Scheuchzer, Autor: Johann Melchior Füssli, Oblast: Geografija, Putopisi : Stare mape, gravire, atlasi
  11,799 din.  |  €99.99

Poruci pouzecem
url

Motiv ove gravire naslovljene "Mоεхолатреiа Aegyptiorum" odnosi se na "Egzodus", tj. ilustruje deo iz Starog zaveta, iz Druge Mojsijeve knjige zvane "Knjiga izlaska" ili "Egzodus" (Exodi XXXII: 4), gde se kaže sledeće: A on uzevši iz ruku njihovih, sali u kalup, i načini tele saliveno. I rekoše: Ovo su bogovi tvoji, Izrailju, koji te izvedoše iz zemlje misirske.

Knjiga izlaska govori o izbavljenju sinova Izrailjevih iz egipatskog ropstva zahvaljujući Bogu (Jehovi), koji je odabrao decu Izraelovu za svoj izabrani narod. Predvođeni prorokom Mojsijem, sinovi Izrailjovi lutaju Sinajskom gorom, gde im je Bog obećao zemlju hanansku („obećanu zemlju“) u zamenu za njihovu vernost.

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.