Prinošenje organa na žrtvu Bogu. Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Prinošenje organa na žrtvu Bogu. Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"
Artikal: 32501 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, graver: M. Tyroff, format 46x35cm, stanje: odlično, vidi slike i opis

12 979 RSD


Motiv ove gravire naslovljene na latinskom "Renes cum pinguedine et omento" odnosi se na "Knjigu Levitsku", tj. ilustruje deo iz Starog zaveta, iz Treće Mojsijeve knjige zvane "Knjiga Levitska (Levitici III: 4-16-17), gde se kaže sledeće:

3:4 I oba bubrega i salo što je na njima i na slabinama, i mrežicu što je na jetri, neka je izvadi s bubrezima.

3:16 I neka zapali sveštenik na oltaru; to je jelo od žrtve ognjene za ugodni miris. Sve je salo Gospodnje.

3:17 Večan zakon neka vam bude od kolena do kolena u svim stanovima vašim: da ne jedete sala ni krvi.

U opisu gravire stoji: "Renes cum pinguedine et omento" ili u prevodu "Bubrezi sa mastima i omentumom." Omentum je opna u trbušnoj duplji, od masnog tkiva nalik na pregaču, kecelju koja se pruža od želuca i poprečnog debelog creva.

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.
c