Pravda u sudu, Slepa Pravda, "Suum cuique". Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Pravda u sudu, Slepa Pravda, "Suum cuique". Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"
Artikal: 32502 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, graver: M. Tyroff, format 46x35cm, stanje: odlično, vidi slike i opis

14 159 RSD


Motiv ove gravire naslovljene na latinskom "Suum cuique" ili "Svakom svoje", odnosi se na "Knjigu Levitsku", tj. ilustruje deo iz Starog zaveta, iz Treće Mojsijeve knjige zvane "Knjiga Levitska (Levitici XIX: 35-36), gde se o Pravdi i suđenju kaže sledeće:

19:35 Ne činite nepravde u sudu, ni merom za dužinu, ni merom za težinu, ni merom za stvari koje se sipaju.

19:36 Merila neka su vam prava, kamenje pravo, efa prava, in prav. Ja sam Gospod Bog vaš, koji sam vas izveo iz zemlje misirske.

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.
c