La patrie Serbe No. 3 (1917)

La patrie Serbe No. 3 (1917)
Artikal: 33872 : Tezina: 0.09 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Pariz 1917, br. 3, ratno izdanje, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 47, jezik: francuski, vidi opis

2 360 RSD

Dodaj na listu

Iako je bilo više ovakvih časopisa kao što su "Gusle" i "Nova Srbija" ipak se po značaju najviše  ističe La Patrie Serbe: revue mensuelle pour la jeunesse serbe en exil (Srpska Otadžbina: mesečna revija za srpsku omladinu u izgnanstvu).

Pokretač časopisa  bio  je Dragomir  Ikonić, profesor i vaspitač grupesrpskih đaka i studenata upućenih na školovanje u Vitre u Bretanji. Uz pomoć Jaše Prodanovića i JovanaŽujovića, Ikonić je dobio podršku ministra prosvete Ljube Davidovića, a među saradnicima časopisa bili su i Milan Grol, MilenkoVesnić, Grgur  Jakšić, Aleksandar Arnautović, Kosta Kumanudi, Mihailo Ibrovac, Rista Odavić, Jovan  Radonić, Bogdan i Pavle Popović.

Kao saradnici lista angažovani su Francuzi: Edmon Rostan, pesnik; Žerar Vare, rektor Akademije u Renu, Emil Oman, Ernes Deni, Žan Brin. Publikovanje časopisa La Patrie Serbe prevazišlo je privatnu inicijativu i postalo način nacionalne borbe koju podržavaju državne  strukture Srbije. Namena časopisa La  Patrie  Serbe da pomogne  vaspitanje  omladine  u  inostranstvu  prerasla  je u sredstvo predstavljanja Srbije u Francuskoj.